Bananenverkoop bij PLUS levert Fairtrade jaarlijks 475.000 dollar op!

eerlijk-eten-plus-pakket-copyright-trotse-moeders-1Enige tijd geleden werd er een prachtige mand bij de redactie van TrotseMoeders.nl bezorgd met allerlei (lekkere) producten er in. Deze producten kwamen van supermarktketen PLUS en hadden allemaal met elkaar gemeen dat ze het onafhankelijke Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade hadden.

Producten met dit logo, wat jullie ongetwijfeld kennen, zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. In het pakket zat ook het decembernummer van het tijdschrift Delicious, waarin een artikel stond over Fairtrade bananen (vanaf pag. 73). Reden voor mij om me eens verder in Fairtrade te verdiepen.

eerlijk-eten-plus-pakket-copyright-trotse-moeders-3 eerlijk-eten-plus-pakket-copyright-trotse-moeders-4

fairtrade-mex-havelaarFairtrade betekent letterlijk: eerlijke handel. Dankzij Fairtrade krijgen boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten. Producten die het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade dragen zijn namelijk gegarandeerd eerlijk. Dit betekent dat boeren een eerlijk loon krijgen en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden gewaarborgd zijn.

PLUS is de grootste verkoper van Fairtrade producten en heeft de meeste Fairtrade gecertificeerde huismerkproducten in vergelijking met andere supermarkten. De intentie van de samenwerking tussen PLUS en Max Havelaar is dat de komende jaren, stap voor stap, wordt toegewerkt naar een situatie waarin alle huismerkproducten die Fairtrade gecertificeerd kunnen zijn, dat ook zijn.

eerlijk-eten-plus-pakket-copyright-trotse-moeders-2

Voor elk Fairtrade product dat je bij PLUS koopt, betaalt PLUS een Fairtrade premie. Ook als de Fairtrade producten in de aanbieding zijn ontvangen de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs en Fairtrade premie. eerlijk-eten-plus-pakket-copyright-trotse-moeders-5PLUS neemt het prijsverschil voor haar rekening. En dat kan behoorlijk oplopen! Zo levert de bananenverkoop bij PLUS jaarlijks een totale Fairtrade premie op van 475.000 dollar. Geld dat rechtstreeks naar de coöperatie van de boeren gaat.

Ik vond dat zelf wel interessant om te weten. Wanneer ik Fairtrade producten koop, weet ik wel dat ik daarmee meehelpt aan een eerlijke handel, maar hoed dat precies zat en hoeveel supermarkten als PLUS daarin bijdragen, wist ik niet.

Los daarvan is het goed om te weten dat Fairtrade producten ook heerlijk smaken 😉 Je kunt dus met een goed gevoel genieten!

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Gele-loper-première van De Verschrikkelijke Ikke 3 [verslag]

Zaterdag 16 juni 2017 was de feestelijke Nederlandse première van de nieuwste film met de …