Waar blijft de ooievaar?

Waar vind je het antwoord op de vragen die je bezighouden als je zwanger wilt worden – of je nu net begonnen bent of al wat langer bezig? Internet is een mooi medium om op sommige vragen antwoord te krijgen. Er bestaan ook allerlei mogelijkheden om online ervaringen uit te wisselen. Maar vragen als ‘Kan ik deze maand nog zwanger worden?’, ‘Hou houd ik grip op mijn emoties tijdens mijn kinderwens?’ of ‘Hoe moet ik omgaan met goedbedoelde maar pijnlijke opmerkingen van de buitenwereld?’ worden op internet niet altijd beantwoord. Bovendien zijn niet alle adviezen juist. Hoe moet je dan je weg weten te vinden?

Recensie
Waar blijft de ooievaar? is een naslagwerk die tweeledig is. Ten eerste gaat het in op de praktische vragen die je kunt hebben als je zwanger wilt worden. Zeker naarmate de tijd verstrijkt zonder resultaat, zullen de vragen die je hebt steeds meer op de voorgrond treden. Feriliteitsarts Grada van den Dool en gezondheidspsycholoog Sanne Koemans geven antwoord op technische kant van het verhaal. Daarbij wordt bij het begin begonnen; welke leefgewoonten hebben een positieve of negatieve invloed op het zwanger worden?

Wanneer onverhoopt een zwangerschap uitblijft komen alle mogelijke onderzoeken naar het uitsluiten cq. bevestigen van een medische oorzaak. Over deze onderzoeken wordt uitleg gegeven en ook hierbij worden vragen beantwoord die vaak bij stellen naar boven komen. Als laatste komen de verschillende behandelingen aan bod voor als de natuur toch echt een helpende hand nodig heeft. Denk hierbij aan ovulatie-inductie, intra-uteriene inseminatie, en IVF/ICSI, maar ook komen alternatieve geneeswijzen aan bod. Dat is in het kort wat je aantreft in het eerste gedeelte van het boek.

Het tweede gedeelte van het boek legt zich op een ander belangrijk deel van de kinderwens; de emoties. Want de meesten zullen wel het gevoel van teleurstelling kennen als ze over tijd zijn en dan toch een negatieve testuitslag krijgen. Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, hoop je dat deze wens ook zo snel mogelijk in vervulling gaat! Dit boek geeft antwoord op vragen die bij je op kunnen komen wanneer het zwanger zijn niet lukt. Uiteraard gaat het vooral ook in op de medische weg bewandelen, zodat – mocht je voor die keuze komen te staan – je een weloverwogen afweging kan maken en je weet waar je aan begint. Dat is toch wel heel belangrijk om te weten, aangezien het medische traject zwaar en lang is.

Waar blijft de ooievaar? bevat zeker nuttige tips voor vrouwen die zwanger willen worden. Vrouwen met overgewicht hebben vaak meer moeite om zwanger te worden en gewicht verliezen kan daar de oplossing voor zijn. Grada van den Dool is ook betrokken bij een afvalbegeleidingspoli en het merendeel van de vrouwen die via deze poli zijn afgevallen, zijn (alsnog) spontaan zwanger geworden. Toch is het niet een boek dat ik meteen zou aanbevelen bij iedereen die een kinderwens heeft. Wanneer je zwanger wilt worden, moet je toch rekening houden dat hier een tijdje over heen gaat. Op het moment dat je zelf minder lekker in je vel gaat zitten omdat het steeds niet lukt of het echt lang duurt voordat de positieve test er is, dan is het zeker een praktisch boek die veel vragen kan ophelderen en je steun biedt in een moeilijke periode.

Waar blijft de ooievaar? – Grada van den Dool & Sanne Koemans
Kinderwens, paperback, 304 pagina’s, Kosmos
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Dapper Duimelijntje het nieuwe boek van An Leysen uitgever Clavis

Dapper Duimelijntje

Dapper Duimelijntje is het nieuwe boek van An Leysen, uitgegeven door uitgever Clavis. Het is een …

Share
Share