Het boek van de zomers

De Engelse Beth krijgt visite van haar vader waarmee ze een wat afstandelijke band heeft. Haar vader komt echter niet zomaar langs, hij heeft een pakketje bij zich dat afkomstig is uit Hongarije. In het pakketje zit een brief waarin staat dat haar hongaarse moeder overleden is en er zit een fotoboek in met foto`s van de zeven zomers die Beth bij haar moeder in Hongarije heeft doorgebracht.

Zeven jaar moest ze balanceren tussen haar gescheiden ouders. Haar stille teruggetrokken vader uit Engenland en haar betoverende moeder uit Hongarije. Als ze zestien jaar oud is doet ze een ontdekking die haar hele leven op zijn kop zet. Nu haar moeder overleden is blikt Beth terug op alles wat er destijds gebeurt is.

Recensie

Als ik de achterkant van Het boek van de zomers lees word ik erg nieuwsgierig naar het hele verhaal. Ik begin meteen te fantaseren welke ontdekking Beth doet als ze zestien jaar oud is. Ook de mooie voorkant prikkelt me om snel aan dit boek te beginnen. Het verhaal begint in Londen. Daar woont Beth samen met een vriendin in een appartement. De ouders van Betty zijn gescheiden toen ze een jaar of 8 was. Tijdens een vakantie in Hongarije (het geboorteland van haar moeder) besluit haar moeder om niet meer mee terug te gaan naar Engeland. Beth gaat samen met haar vader terug naar Engeland en leid daar een rustig en gestructureerd leven. Beth heeft een goede band met haar vader, maar er wordt niet meer gesproken over haar moeder of over andere emotionele zaken.

De eerste zomer na de scheiding gaat Beth op vakantie naar haar moeder in Hongarije. Die woont daar op het platteland samen met haar nieuwe vriend Zoltan. Het wordt een heerlijke vakantie, Beth geniet van de aandacht die ze van haar moeder krijgt en van het leven in Hongarije dat een behoorlijk contrast is met het leven dat ze in Engeland met haar vader leeft. In Hongarije ontmoet ze Tamas, een jongen van dezelfde leeftijd, die naast haar moeder woont. Tijdens deze eerste vakantie brengt Tamas nog niet zo veel tijd door met hem omdat ze geen moment van haar moeders zij wil wijken, Maar ze is wel heel erg benieuwd wie deze jongen nou precies is. Na deze eerste vakantie kan Beth niet wachten tot het weer zomer is en ze weer tijd met haar moeder kan doorbrengen.

Iedere zomer gaat Beth weer naar Hongarije en beleeft daar heerlijke vakanties. Ze kijkt erg tegen haar moeder op en is er trots op dat ze zelf ook half hongaars is. Naarmate Beth ouder wordt heeft ze steeds meer het gevoel dat ze ook in Hongarije thuis hoort. Maar ze durft haar vader ook niet alleen in Engeland achter te laten. Als ze zestien jaar is en gevoelens krijgt voor Tamas besluit ze om haar moeder te vragen of ze bij haar in Hongarije mag blijven. Maar dan gebeurt er iets waardoor Beth geen moment langer in Hongarije wil blijven en haar hele leven op zijn kop zet…

Wat een heerlijke roman is dit. Het is een heel aangrijpend maar tegelijk ook prachtig verhaal. Als ik er achter kom wat er tijdens de vakantie in Hongarije gebeurt als Beth zestien jaar is, vallen er heel veel puzzelstukjes op zijn plaats. Ik heb echt genoten van Het boek van de zomers. Als je van romans houdt, dan is dit zeker een aanrader.

Het boek van de zomers, Emylia Hall  
Roman, paperback, 340 pagina`s, Orlando
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share