Andermans kinderen veilig in de auto vervoeren

Als ouder weet je uiteraard precies hoe je jouw kind moet vervoeren in de auto. De verschillende autostoeltjes groeien met je kind mee en voordat ze zonder stoel(verhoger) in de auto zitten zijn er heel wat jaren voorbij gevlogen. Maar hoe zit het nou precies met het veilig vervoeren van andermans kinderen? Bijvoorbeeld met een verjaardagsfeestje of met een uitje van school? Ik hoor (en zie) nog wel eens dingen waar ik acuut de bibbers van krijg. Kinderen die los in de auto zitten en dus geen gordel dragen. Of meer kinderen vervoeren in de auto dan er zitplaatsen zijn. Allemaal dingen die helaas te vaak gebeuren onder het mom “het is maar een klein stukje.” Maar ook bij een kort ritje, zit een ongeluk in een klein hoekje…

Andermans kinderen veilig vervoeren
Gelukkig wordt er op de school van mijn dochter goed gelet op verkeersveiligheid. Wanneer kinderen worden meegenomen met de auto, worden de wettelijke regels strikt gehandhaafd. Helaas hoor ik van anderen om mij heen dat dit niet altijd het geval is. Want wat mag er wel en wat mag er niet met het incidenteel vervoer van andermans kinderen?

–> Vervoer nooit meer kinderen dan er zitplaatsen zijn. Gebruik van gordels is altijd verplicht.
–> Vervoer kinderen in een goedgekeurd autostoeltje of zitverhoger. Op de achterbank mag er (bij ruimtegebrek) de middelste zitplaats gebruikt worden zonder zitverhoger.
Uiteraard wordt hierbij wel de (heup)gordel gebruikt. Alleen kinderen vanaf drie jaar mogen van deze plek gebruik maken!
–> Gebruik van een autostoeltje voorin mag, mits dit één is die met de rijrichting mee geplaatst is. Schakel bij voorkeur de airbag uit als dit mogelijk is. Wanneer dit niet mogelijk is, plaats dan de stoel zo ver mogelijk naar achteren!
–> Wanneer er niet voldoende autostoeltjes of zitverhogers zijn mag – bij incidenteel vervoer (maximaal 50 km) – alleen de gordel gebruikt worden op de achterbank mits de kinderen drie jaar of ouder zijn. Dit mogen nooit je eigen kinderen zijn! Kinderen ouder dan drie jaar die langer zijn dan 1.35 meter mogen op de voorstoel plaatsnemen met gebruik van de gordel.

Alhoewel voor incidenteel gebruik het dus wel is toegestaan geen gebruik van kinderzitjes te maken als deze niet voor handen zijn, is het veiliger om dit wel te doen. Het is een kleine moeite om ouders te vragen een zitverhoger met hun kind mee te geven, zodat je hun kind ook echt veilig kan vervoeren in de auto.

Gordelproblemen?
Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van autostoeltjes of zitverhogers loop je de kans met jonge kinderen dat de gordel over de hals loopt in plaats van over de schouder. Dit is gevaarlijk en vroeger werd dan toegestaan dat je de schoudergordel achter de rug van het kind plaatste en dat zo alleen de heupgordel werd gebruikt. Dit kan echter tot ernstig letsel leiden als er een ongeval plaats zou vinden. Daarom is de schoudergordel achter de rug langs laten lopen verboden! Verder zijn er aparte gordelgeleiders/gordelclips in de omloop. Deze mogen alleen gebruikt worden bij kinderen die kleiner zijn dan 1.50 m. maar zwaarder dan 36 kilo. Dit omdat voor hen geen goedgekeurd zitje meer beschikbaar is. Volwassenen die kleiner zijn dan 1.50 m. mogen ook gebruik maken van zo’n aparte gordelgeleider. Gordelgeleiders die het diagonale en het heupgedeelte met elkaar verbinden zijn eveneens verboden.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Geen idee voor welke opleiding je moet gaan? Volg dan deze tips

Wanneer een kind klein is, ligt de focus van een moeder de eerste paar jaren …