Wiegendood

Wiegendood, ook wel ‘Sudden Infant Death Syndrome’ (SIDS) genoemd, is een verzamelnaam voor als een ogenschijnlijk gezond kind plotseling overlijdt door een onduidelijke oorzaak. Vaak sterft het kindje in zijn slaap in zijn eigen bedje of wieg. Daar komt de naam wiegendood ook vandaan. Mensen denken vaak dat wiegendood een gevaar voor baby’s is, maar pas als je kind 3 jaar is, komt hij of zij uit de gevarenzone.

Oorzaak van wiegendood
Wetenschappers weten de oorzaak van wiegendood niet, maar vermoeden wel dat het te maken heeft met onvoldoende ontwikkelde functies van het ademhalingscentrum en van de hersenen. Wanneer een baby dus onvoldoende ademt of eventjes stopt met ademen, worden de hersenen niet geactiveerd door het zuurstoftekort (hypoxie (medisch)) of het teveel aan koolstofdioxide in het bloed (hypercapnie). Als deze hersenfunctie wel voldoende ontwikkeld zou zijn, krijgt de baby een ademhalingsprikkel waardoor hij opnieuw of sneller gaat ademhalen. Als het kind op zijn buik ligt, krijgt hij geen prikkel meer tot omdraaien naar de rug en diep adem halen en zal het kind stikken. Er bestaan overigens evenveel theorieën als onderzoekers en het is zeer onwaarschijnlijk dat er een enkelvoudige oorzaak bestaat in alle gevallen.

Factoren waar je niets aan kan doen
Door onderzoek weten we dus inmiddels veel over de omstandigheden waaronder wiegendood zich voordoet. Er zijn een aantal risicofactoren. Sommige daarvan zijn niet te beïnvloeden. Zo hebben jongetjes een hoger risico op wiegendood dan meisjes. Ook vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of een meerling zijn, zijn extra risicofactoren. Ook jeugdige moeders hebben een groter risico dan hun baby plotseling komt te overlijden.

Je kunt jezelf echter niets verwijten, het kan iedereen overkomen!

Wat kan je doen?
Maar uit deze vele onderzoeken blijkt ook dat je als ouder een heleboel dingen kan doen om de kans op wiegendood aanzienlijk te verkleinen. En de maatregelen helpen, want nadat er bijvoorbeeld een campagne in Nederland kwam over het op de rug laten slapen van kinderen, daalde het aantal gevallen van wiegendood met tientallen tegelijkertijd. Gelukkig komt wiegedood in Nederland ook niet zo vaak meer voor (bijvoorbeeld 22 gevallen in 2002), maar je moet er niet aan denken als het jouw kind overkomt. Dus, wat kan je doen? Hier alle tips op een rij.

 • Laat je kind op zijn rug slapen. Dit is de veiligste slaaphouding. Bij kleine baby’s laat je jouw kind afwisselend met zijn hoofd naar links en naar rechts slapen i.v.m. de zachte hersenpan.
 • Zorg er voor dat je kind het niet te warm heeft. BETER TE KOUD DAN TE WARM. Houd ook rekening met de buitentemperatuuren directe zonnestraling. Zeker als je kind een keer in de auto slaapt. Is je kind koorstig, dek je kind dan minder toe dan normaal of laat hem in iets luchtigs slapen, zoals alleen een rompertje. De ideale temperatuur in de slaapkamer van jouw kind is 18 graden, maar niet hoger.
 • Rook nooit in het bijzijn van je kind.
 • Gebruik een goed passende slaapzak of een deken met lakentje. Gebruik geen dekbed, zeker niet de eerste twee jaar.
 • Maak het kinderbedje kort op. De voeten van je kind moeten bijna het voeteneind raken. Gebruik hierbij geen stuk plastic of een zeiltje dat aan het hoofdeinde ligt en gebruik ook geen hoofdbeschermer in de wieg of ledikant.
 • Laat je kind in zijn eigen bed of wieg slapen. Mocht je kind toch eens bij jou in bed liggen, zorg er dan voor dat hij op jouw dekens ligt in zijn eigen slaapzak. Zorg er ook voor dat je niet in je slaap per ongeluk op je baby kan rollen. Leg je baby dan bijvoorbeeld op een aankleedkussen. Als alcohol of slaapmiddelen hebt ingenomen, moet je zeker in niet in hetzelfde bed gaan liggen!
 • Ventileer de kinderkamer elke dag minimaal een kwartier.
 • Geef bij voorkeur borstvoeding.
 • Geef je kind geen slaapverwekende medicijnen.
 • Leg bij voorkeur geen objecten in het bed of wieg, zoals kussens, plastic hoesjes of kleine frutsels.
 • Laat je kind niet op een waterbed slapen.
 • Geef bij voorkeur je kind een fopspeen.

Bron, Bron & Bron

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share