Vroeger dan verwacht

‘Waar is mama?’ vraagt Ben.
‘Mama is in het ziekenhuis,’ zegt papa.
‘Ze moet nog flink rusten, want vanochtend, heel erg vroeg, is de baby gekomen.’
‘De baby?’ vraagt Ben verrast. ‘Hoe kan dat nu?’
‘De baby was nog niet klaar!’

Bens broertje wordt vroeger dan verwacht geboren. Hij moet nog een tijdje in het ziekenhuis blijven en woont daar in een glazen huisje, een couveuse. Mama en papa gaan hem heel vaak bezoeken en soms mag Ben mee. Verpleegster Tina vertelt hem alles over de speciale neonatologie-afdeling waar zijn broertje ligt. Al snel voelt Ben zich een heel trotse grote broer. Maar soms is hij ook wel een beetje jaloers op zijn broertje dat heel veel aandacht krijgt.

Recensie
De komst van een broertje of zusje heeft een grote impact op het jonge leven van een kind. Jaloezie is iets wat al snel kan opspelen. Wanneer een baby te vroeg wordt geboren, krijgt de baby uiteraard extra zorg en aandacht. Dan heb je nog meer kans op jaloezie van de grote broer of zus. In vroeger dan verwacht wordt duidelijk gemaakt waarom de baby zoveel aandacht krijgt.

Uiteraard is aandacht niet het enige waar je als gezin mee te maken krijgt bij een vroeggeboorte. Want naast het waarom van alle zorg rondom de te vroeg geboren wereldburger, wordt ook aandacht besteed aan verschillende emoties. Papa en mama kunnen soms erg verdrietig zijn, maar dat betekend niet dat ze niet blij zijn met de geboorte van hun zoontje of dochtertje. Integendeel, maar angst en zorgen maken om de gezondheid van de baby maakt de ouders af en toe toch wel verdrietig.

Vroeger dan verwacht is een prentenboek uit de serie bij de hand. Dit zijn informatieve boeken over belangrijke onderwerpen. Naast het verhaal en de mooie, duidelijke prenten bevat het boek ook een bijsluiter voor ouders, opvoeders en leerkrachten. Hierin wordt aandacht besteed aan hoe je dit onderwerp bespreekt met (jonge) kinderen en krijg je tips en handreikingen hiervoor. Ook wordt je als volwassene op weg geholpen voor als je meer informatie zoekt over het onderwerp en het effect dat een vroeggeboorte op kinderen heeft.

Eerder las ik uit deze reeks het boek Taart voor Tuur met mijn dochter dat over diabetes gaat. Dat boek vond ze heel erg leuk en interessant en aangezien ze een enorme belangstelling voor baby’s heeft besluit ik dit boek ook met haar te lezen. Ook naar dit verhaal luistert ze met veel aandacht en plezier en de prachtige prenten laten zeer duidelijk zien hoe kwetsbaar een te vroeg geboren kindje is. Absoluut een aanrader om met je kind te lezen als deze te maken heeft met een vroeggeboorte binnen het gezin of familie, maar ook leuk als informatief boek voor leergierige kinderen!

Vroeger dan verwacht – An Swerts
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Clavis
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …