Rookgedrag vader invloed op kind?

Volgens een ontdekking van wetenschapper Joost Linschooten van de universiteit van Maastricht is het rookgedrag van de vader slecht voor het kind dat hij verwekt. Dit blijkt uit een DNA onderzoek dat is gehouden met 81 vader, moeder en kind gezinnen. ”Roken bleek een negatief effect te hebben. Zelfs als vaders al een paar maanden gestopt waren voor de bevruchting.”

“De consumptie van een of meer kopjes espresso per dag bleek juist een beschermend effect te hebben voor het DNA. En hoe hoger het jaarinkomen, hoe minder veranderingen in het DNA er te zien waren”, aldus Linschooten. ”Dat laatste hangt waarschijnlijk samen met het roken. We zien ook dat mensen die meer verdienen vaak minder roken.”

Wat het effect van het rookgedrag van vaders voor invloed heeft op het DNA is nog niet duidelijk. Dat het erdoor wordt aangetast echter wel. Ook gaan ze nog onderzoeken of het krijgen van kinderziektes van de kinderen van rokende vader ook daardoor veroorzaakt kan worden. Linschooten raad in ieder geval (aanstaande) vaders te stoppen, het liefst tegelijkertijd dat er met de anticonceptie wordt gestopt.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share