Comfortbel reizen op zwarte zaterdag

Morgen is het weer zover ‘Zwarte Zaterdag’ dat betekend helaas voor veel mensen uren en uren in de auto zitten. Vooral met kinderen kan dit erg vervelend zijn. Daarom tien handige tips om een lange reis in de auto goed door te komen. Naja goed, zo rustig mogelijk…

Tien tips
1. Autostoeltje
Of u nu een autostoeltje koopt voor een pasgeboren baby of voor een groter kind, let er altijd op dat het voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen. Dit is over het algemeen te herkennen aan het ECE-keuringslabel. Dit keurmerk geeft aan dat het stoeltje aan de minimale veiligheidseisen voldoet. Lees onderzoeken van de Consumentenbond en de ANWB voor verwijzingen naar veilige autostoeltjes en koop een autostoeltje met een Nederlandse handleiding.

2. Installeer het autostoeltje correct
Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70% van de ouders met jonge kinderen het autostoeltje verkeerd installeert. Verkeerde installatie betreft vaak de bevestiging van het stoeltje in de auto. Autostoeltjes voor baby’s (tot 13 kg) moeten achterstevoren, dus tegen de rijrichting in worden geplaatst. Het stoeltje moet stevig vastzitten in de auto. Controleer of de gordels goed zijn bevestigd en nergens zijn verdraaid en of het slot op de juiste manier is vastgeklikt. Indien uw kind in een goedgekeurd autostoeltje zit, maakt het voor de wet niet uit of uw kind voor- of achterin zit. Bij installatie van het stoeltje voorin dient u de airbag uit te schakelen. Check of de gordels van het autostoeltje gemakkelijk kunnen worden geopend, gesloten en versteld. Als uw auto beschikt over Isofix bevestigingsankers, dan luidt het advies om een Isofix autostoeltje te gebruiken.

3. Verrassingstas
Zorg voor een verrassingstas met eten en speelgoed. De tas bevat spullen waarmee je kinderen kunt verrassen, opfleuren of troosten. Kleine etenswaren, die tegen warmte kunnen, drankjes in pakjes met rietjes en speelgoed, zoals raamstickers, reisspelletjes en knuffels, zorgen eveneens voor een welkome afwisseling die momenten van verveling tegen gaat.

4. Noodspullen
Met pech langs de weg komen te staan is nooit leuk en al helemaal niet als dit ’s nachts gebeurd, zonder opgeladen telefoonaccu of in een afgelegen gebied waar je telefoon geen netwerk kan vinden. Zorg daarom altijd voor een noodrantsoen en handige spullen die in noodsituaties van pas kunnen komen. Denk hierbij aan voldoende water, eten dat langer houdbaar is en minder gevoelig is voor warmte. Daarnaast is het handig om een aantal dunne fleecedekens bij je te hebben, toiletpapier, tissues en eventueel een handdoek.

5. Entertainment
Zorg voor voldoende amusement onderweg. Neem (kinder)muziek mee, maak gebruik van draagbare DVD spelers, muziekspelers en spelcomputers, speel achterbankspelletjes of ga zelf af en toe achterin zitten gedurende de reis.

6. Pauzeer
Op de langere autoritten, naar de warmere bestemmingen is het verstandig voor de chauffeur, maar ook voor passagiers, om minstens iedere twee uur te stoppen. Even de benen strekken, rennen, klimmen of schommelen doet wonderen voor het maken van een aangename reis per auto met kinderen. In de meeste West-Europese landen beschikken de grotere stopplaatsen over een speeltuintje of andere mogelijkheden tot vertier. Indien de bestemming erg ver weg ligt, is het verstandig om ongeveer halverwege een overnachting te plannen.

7. Zonwering
Zorg voor goede zonwering in de auto. In nieuwe auto’s zitten zonneschermpjes soms standaard ingebouwd of zijn ze als optie beschikbaar. Indien u niet over ingebouwde zonneschermpjes beschikt, zijn deze verkrijgbaar bij de grotere autospeciaalzaken of reiswinkels. Onverhoopt toch vergeten en onderweg? De aloude truc met de handdoek tussen raam en deurstijl werkt afdoende in noodgevallen. Wil je liever helemaal geen zon gedurende de autoreis, rijdt dan ’s nachts naar je bestemming.

8. Veiligheid
Voor de veiligheid is het belangrijk dat tijdens het autorijden ook ‘grotere’ kinderen in een autostoeltje met rugleuning zitten. Voor elke gewichtsgroep zijn er autostoelen. In Nederland is het verplicht alle kinderen met een lengte tot 1,35 meter in een autostoel te vervoeren. In sommige landen is dat zelfs 1,50 meter (Duitsland). Het is raadzaam om voor vertrek de wetgeving te achterhalen van het land van bestemming of doorreis.

Voor grotere kinderen bieden de zitverhogers met vaste rugleuning de meeste zijdelingse steun en bescherming. Bij zitverhogers zonder vaste rugleuning is het risico op verwondingen bij zijwaartse aanrijdingen dusdanig groot dat ook de ANWB en de Consumentenbond dit type autostoeltje sterk afraden en zelfs niet meer testen.

Zelfs als kinderen in een autostoeltje zitten en een gordel dragen is het van belang het kinderslot te gebruiken. Het kinderslot voorkomt dat het achterportier onverwachts opengemaakt kan worden en zorgt ervoor dat u kinderen alleen kunnen uitstappen als u erbij bent.

9. Wagenziekte
Wagenziekte uit zich meestal in misselijkheid, met alle gevolgen van dien. Tref voorzorgsmaatregelen tegen wagenziekte door pilletjes te kopen bij drogisterij of apotheek die deze verschijnselen voorkomen of bestrijden. Daarnaast kun je kinderen in de auto beter kleine hoeveelheden eten en drinken per keer geven en kunnen melkproducten en overdadige hoeveelheden snoep beter worden vermeden.

10. We zijn er bijna…
Het kan niet altijd leuk zijn onderweg en er zullen momenten zijn waarop iedereen iets minder gezellig is. Houdt daarom altijd het einddoel voor ogen: een welverdiende vakantie waar iedereen van wil genieten!

Bron

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Expeditie Archeon – kamperen in Archeon [verslag deel 2]

Kamperen in Archeon, dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je …