Eerste hulp bij tekenbeten – voorkom de ziekte van Lyme!

Teek-op-huid“Vroeger” was een teek alleen een vervelend beestje wat zich probeerde in de huid van jezelf, je gezinsleden of je huisdieren te graven. Wanneer je een teek ontdekte, was het een kwestie van deze eruit draaien en weggooien. De ziekteverwekkende Borrelia-bacterie kwam nauwelijks in ons land voor.

Helaas zijn de teken die de Borrelia-bacterie bij zich hebben nu ook volop in ons land aanwezig, zodat je extra alert moet zijn wanneer je ergens een teek ontdekt. Door preventieve maatregelen kan het risico op een tekenbeet beperkt worden. Teken bevinden zich met name in grassen en struiken tot 1 meter hoog. Draag bij wandelen tussen dit soort gewassen bedekkende kleding en vermijd direct contact.

Biker-in-gras

Ontdek je ergens een teek die nog niet ‘vast’zit, haal die dan meteen van je lichaam (of dat van je kind) af en onderzoek ook de vacht van je hond of kat. Heeft een teek zich al vastgezet, dan is het belangrijk dat je weet hoe je deze moet verwijderen.

Een teek verwijderen kan met een pincet of met een speciale teken-pen. Het op de juiste manier verwijderen van teken is heel belangrijk om te voorkomen dat ze hun maaginhoud (met gevaarlijke ziektekiemen) over kunnen dragen.

tekenpen

Een tekenpen werkt heel natuurlijk, waardoor het bijna onmogelijk is teken verkeerd te verwijderen. De Tekenpen schuif je voorzichtig onder het lijf van de teek. Vervolgens trek je de pen langzaam in één enkele beweging omhoog totdat de teek loslaat.

verwijderen-teek-2Belangrijk is dat de teek zo dicht mogelijk op de huid wordt vastgepakt bij de kop. Knijp hierbij niet in het achterste gedeelte van het lijf van de teek en trek ook niet aan dit deel, omdat dan de kop losgetrokken kan worden van het achterlichaam.

Trek de teek uit de huid in dezelfde richting als de snuit staat. Trek met langzaam toenemende kracht.

Desinfecteer de wond na het verwijderen met een geschikt middel zoals alcohol of jodium. Was na het verwijderen handen goed. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, des te beter, omdat na 24 uur aanhechting de kans op een besmetting met Borrelia sterk toeneemt.

Behalve op de juiste manier verwijderen, is het ook aan te raden om de teek te (laten) testen, zodat je bij een verhoogd risico op besmetting met de Borrelia-bacterie direct in kunt grijpen.

Wanneer je de teek hebt verwijderd, kun je deze opsturen om hem te laten testen. De uitslag laat uiteraard even op zich wachten. Wanneer je zelf snel zekerheid wilt hebben, wanneer het een teek in de huid van je kind betreft bijvoorbeeld. Hiervoor heeft Beaphar een tekentest ontwikkeld die je eenvoudig thuis kunt gebruiken.

test-de-teek-tekenpen-beaphar-trotse-vaders-moeders-2

Bekijk op bol.comBeaphar Test de Teek bestel je hier >>>>

test-de-teek-tekenpen-beaphar-trotse-vaders-moeders-1

Meer informatie vind je op www.testdeteek.nl

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Corona en kinderen

Er wordt veel gepraat over het Coronavirus. Niet alleen in de media, maar ook op …

Share
Share