Shadowland: een onvergetelijke ervaring [verslag]

shadowland-trotse-moeders
Foto gemaakt vóór aanvang van de show. Van de show zelf mochten we geen opnames maken.

Bij onze uitgeverij (van onder andere Trotse Moeders en Trotse Vaders) komen regelmatig mooie uitnodigingen voorbij, waar ik zelf, al dan niet met mijn man of met (een van) onze kinderen naar toe ga, of waar iemand uit het vaste team van Trotse Moeders naar toe gaat om verslag van te doen, zodat lezers van onze websites weten of het iets is wat voor hen interessant zou kunnen zijn.

De meeste van die uitnodigingen betreffen voorstellingen voor kinderen / families en dan geniet ik altijd enorm van het enthousiasme en plezier van mijn kinderen. 10_PILOBOLUS_Shadowland_Foto_John-KaneNu kwam er een uitnodiging voor ‘Shadowland‘, een “grote-mensen-voorstelling” voorbij, waarbij ik meteen dacht dat het wel heel bijzonder zou zijn.

Uit de uitnodiging: “Magisch, poëtisch en avontuurlijk. Na optredens in The Oprah Winfrey Show, Wetten, Dass en de Oscaruitreiking is dit de eerste keer dat deze internationale theatersensatie van Pilobolus naar Nederland komt.” Het bekijken van de trailer maakte dat ik me aanmeldde voor de première, gisteren op 29 oktober, in Utrecht.

Shadowland is het beste te omschrijven als een mix van schaduwspel, dans, circus en concert en zit vol met culturele en historische verwijzingen. Screenshot 2014-10-30 at 16.34.35Achter een verlicht scherm smelten lichamen elegant samen tot voorwerpen of wezens (zoals bloemen, auto’s en olifanten) en vallen weer uit elkaar om nieuwe figuren te vormen.

Het verhaal gaat over een meisje dat verlangt naar vrijheid. In haar dromen gaat ze op avontuur en bevindt ze zich al snel in een wereld vol bizarre landschappen en surrealistische situaties. Op dat moment gaat haar ontdekkingsreis van start en raakt zij steeds dieper en dieper in Shadowland.

03_PILOBOLUS_Shadowland_Foto_ Emmanuel-DonnyGelukkig zat bovenstaande omschrijving bij het persbericht. Persoonlijk vind ik dat deze omschrijving de voorstelling geheel niet dekt, maar het geeft een idee. De voorstelling zelf moet je gewoon ondergaan, beleven. Het is uniek en ongelooflijk wat je te zien krijgt. Negen dansers die perfect hun eigen lichaam onder controle hebben en zo mooi op elkaar ingespeeld zijn. De kracht van wat je ziet, maar ook de emoties. De perfectie, maar ook de techniek er achter. Het is allemaal adembenemend.

Diep respect heb ik voor de dansers die het publiek bijna anderhalf uur aan één stuk door wisten te boeien. En voor de mensen die deze choreografie en deze visuele ervaring hebben kunnen bedenken. Wat een unieke en onvergetelijke ervaring, ik kan alleen maar adviseren dat -wanneer je iets echt bijzonder wilt zien – je zeker naar Shadowland moet gaan, het zal je altijd bijblijven, zo bijzonder is het.

04_PILOBOLUS_Shadowland_Foto_Emmanuel-DonnyAls een van de weinige recensies van het afgelopen jaar, geeft ik deze voorstelling 5 sterren. Mocht je in de gelegenheid zijn, ga dan echt kijken en genieten, je zult er geen spijt van krijgen!

Na de première in Utrecht is Shadowland nog tot 16 november in Nederland te zien in o.a. Groningen Martiniplaza (31 oktober), Eindhoven Parktheater(1 november), Maastricht Theater aan het Vrijthof  (2 november), Rotterdam nieuwe Luxor Theater (11 november) en Den Haag Lucent Dans Theater(13 en 14 november). Het officiële kaartverkooppunt van Shadowland is de Nationale Theaterkassa. Kaarten zijn direct online te bestellen tegen het reguliere tarief op: http://www.ntk.nl/voorstelling/shadowland-pilobolus/ of telefonisch via 0900 9203 (45cpm)

Screenshot 2014-10-30 at 16.35.50

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Social Squad maakt er een feestje van in het theater

 3 zeer populaire social creators/TikTokkers Anique Dreamon, Emma Keuven en Jesse van Wieren nu in …

Share
Share