De wraak van Knor

de wraak van knorWorstjes groeien niet aan een boom of ergens onder de grond. Worstjes worden gemaakt van varkens. Dat is nu eenmaal zo. Dit boek gaat over kampioensworstjes. Het gaat ook over een vergeten opa, een gemene slager, het lieve varkentje Knor en de Worstwedstrijd van de Eeuw. Als je niet van worst houdt, kun je het beter niet lezen. En als je wel van worst houdt, eigenlijk ook niet… Of juist wel? ‘Geef hier dat vlees! Hier, zeg ik je!’ ‘Dat is geen vlees! Dat is Knor!’ schreeuwde Bette Babs.

Recensie:
De illustratie op de kaft van het boek trekt direct de aandacht. Een meneer houdt een varken boven de gehaktmolen, aan zijn bretels hangt een meisje die hem tegen probeert te houden. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en we besluiten dan ook snel te gaan lezen in De wraak van Knor. Na wat bladeren valt ons direct op dat er ook in het boek veel tekeningen te zien zijn; iets waar mijn dochter erg blij van wordt.

de wraak van knor (2)Het boek begint met een inleidend stuk over de Worstwedstrijd van het Jaar; een jaarlijks terugkerend evenement waarbij slagers uit het hele land de lekkerste worstjes maken. De uitslag was niet echt verrassend meer te noemen, aangezien slager Tuitjes al jarenlang er met de prijs van door ging. Maar dan gebeurt er op een dag toch iets wat niemand had verwacht: Smak – een jonge slager – deed voor het eerst mee aan de wedstrijd en maakte net zulke lekkere worstjes als Tuitjes.

Ze eindigden dan ook op een gedeelde eerste plaats. De jaren die volgden bleef dit zo; tot grote woede van slager Tuitjes. Maar na een aantal jaar gebeurde er iets vreselijks: in de worstjes van slager Smak zaten rattenstaarten. Slager Smak had geen flauw idee hoe die in zijn worstjes terecht waren gekomen, maar slager Tuitjes scheen daar meer van te weten…

de wraak van knor (3)Na deze introductie begint het verhaal pas echt en dat zie je ook direct aan de pagina’s. De inleiding is gedrukt op roze bladzijden, terwijl het verhaal gewoon op wit papier is gedrukt.

Zo vreemd als de worstenwedstrijd verliep, zo bizar start het verhaal ook. Bette Babs doet op een dag nietsvermoedend de voordeur open als er wordt aangebeld. Voor haar staat een onbekende man voor haar. Het blijkt opa Tuitjes te zijn. Mama wist ook niets van zijn bezoek en keek haar ogen uit. Opa Tuitjes geeft direct aan waarvoor hij komt: hij blijft bij hen logeren…

de wraak van knorWanneer opa Tuitjes vlees gaat halen bij de slager, staat hij – na vijfentwintig jaar – weer oog in oog met slager Smak. Dat de twee niet elkaars beste vrienden zijn blijkt al snel.

De wraak van Knor is een hilarisch boek waarbij je vaak met een lach op je gezicht zal lezen. Maar er zijn ook spannende momenten, zeker wanneer slager Smak het op het scharrelvarken Knor voorzien heeft.
In dit verhaal wordt duidelijk dat vlees niet zomaar in de winkel ligt, maar dat het gewoon van een dier afkomstig is. En daarbij komt de vraag: “moeten we wel dieren eten?” uiteraard ook naar boven.

De wraak van Knor, geschreven door Tosca Menten, laat je dus ook nadenken over het wel of niet eten van vlees, maar is vooral een geestig geschreven boek voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar!

De wraak van Knor – Tosca Menten
Illustraties van Elly Hees
Zelf lezen, hardcover, 112 pagina’s, Van Goor
Bestel dit boek hier >>>> 

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …