De spiegel der duisternis – deel 1 van ‘De 13 zwaarden’ [recensie]

cover spiegel der duisternisDe zeenimf Ondine (17) krijgt met drie andere tovenaarsleerlingen de opdracht dertien magische zwaarden te vinden die in Fantasia verborgen liggen. Tezamen kunnen deze zwaarden de Spiegel der Duisternis tot leven wekken, een krachtig magisch wapen dat kan worden ingezet tegen de Kwade Magiërs, die de vrede in het rijk bedreigen. De jongeren beginnen aan een moeizame tocht door Fantasia. Gaat het ze lukken alle zwaarden vinden?

Recensie
De spiegel der duisternis is het eerste deel van de nieuwe serie ‘De 13 zwaarden’ geschreven door Geronimo en Thea Stilton voor kinderen die goed lezen vanaf een jaar of 10. In deze serie spelen vier leerlingen van de Toveracademie in Fantasia de hoofdrol, aan de Toveracademie worden zij opgeleid in de magische kunsten. IMG_5773Als je de opleiding met succes afrondt, mag je je een tovenaar noemen. Maar voor het zover is, moet je eerst een Proeve van Bekwaamheid afleggen. En op dat punt begint De spiegel der duisternis.

Aldar, Dran en Lune zijn geselecteerd voor deze proef. Ondine tot haar grote teleurstelling niet … vlak voordat de proef van start gaat, blijkt zich echter een ramp te gaan voltrekken in Fantasia. Ondine wordt door het lot toegevoegd aan het trio Aldar, Dran en Lune en met z’n vieren moeten zij dertien legendarische zwaarden zien te vinden. In De spiegel der duisternis staan Ondine en het Parelzwaard centraal. Het Saffierzwaard en het Smaragdzwaard zijn verbonden met het Parelzwaard en kunnen alleen maar door Ondine in de Boomtoren in het uiterste oosten van Fantasia gevonden worden …

IMG_5775
De serie ‘De 13 zwaarden’ is een fantasy-serie, zoals deze al eerder door Geronimo en Thea geschreven zijn. Maar waar ‘De prinsessen van Fantasia’ en ‘De heksen van Fantasia’ vooral gericht zijn op meisjes, en ‘De kronieken van Fantasia’ en ‘De ridders van Fantasia’ overwegend jongensboeken zijn, is ‘De 13 zwaarden’ leuk voor zowel jongens als meisjes. Dit is vooral gelegen in het feit dat de hoofdpersonen twee jongens, Dran en Aldar, én twee meisjes, Lune en Ondine’ zijn. Alle vier heel verschillend, zodat er altijd wel iemand is om je mee te identificeren.

IMG_5776
Ik vond het boek verrassend leuk en heb het tijdens een middag in de zon ruimschoots uitgelezen. Dat was aanvankelijk niet helemaal het plan, maar ik werd gegrepen door het verhaal en hoop eigenlijk heel hard dat het niet lang duurt voor de volgende delen verschijnen. De spiegel der duisternis leest vlot en makkelijk. Het verhaal is spannend, maar zeker niet te spannend. Het boek gaat over een strijd tussen goed en slecht, en eigenlijk weten we uit de andere series wel dat het goede altijd overwint. Overigens is de strijd aan het einde van dit boek nog lang niet gestreden.

IMG_5777

De spiegel der duisternis speelt zich overduidelijk af in een wereld die niet de onze is en ik vind dat dat dit boek zo leuk maakt. Fantasia wordt bevolkt door magische wezens en in dit boek hebben we te maken met onder andere elfen, zeenimfen en goede en slechte draken.

IMG_5774
Mijn jongste dochter van bijna tien heeft onlangs het laatste deel van ‘De heksen van Fantasia’ voor een tijdje aan de kant gelegd, ze vond het wat te spannend worden. Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat dat ook voor De spiegel der duisternis geldt. Heksen kunnen soms echt erg eng zijn, de enige engerds in dit boek zijn Darken en Ombrya, de duistere tovenaars, en een zwarte draak. Maar ze spelen nog een betrekkelijk kleine rol in dit eerste deel. Met andere woorden, ik hoop mijn jongste er van te overtuigen dat ze dit boek echt moet gaan lezen.

IMG_5778
Ondertussen heb ik een paar leuke uurtjes doorgebracht met De spiegel der duisternis. IMG_5772Het is een origineel verhaal, al moest ik in de verte ook wel denken aan ‘De boeken van het begin’ en ook aan ‘De tempel van spiegels’, ook twee leuke fantasyseries voor kinderen.

De spiegel der duisternis voldoet overigens ook aan de verwachtingen van een Stilton-fantasy-boek met gekleurde letters (donker blauw-paars), illustraties, een voorstelronde van de hoofdpersonen een het begin van het boek en plattegronden op de schutbladen aan begin en eind. Tenslotte zit er middenin een katern in full-color met meer informatie over de Boomtoren …

De spiegel der duisternis, deel 1 van De 13 zwaarden’ – Geronimo & Thea Stilton
Fantasy, paperback, 288 pagina’s, De Wakkere Winkel
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Geronimo Stilton – Een nacht tussen de heksen

Een serie gloednieuwe fantasia-avonturen in een handzaam formaat! Compleet met spelletjes, recepten en Diy’s en …

Share
Share