#Laatstevlog [recensie]

Noud en Gijs trainen voor de marathon in New York. Maar als Noud zijn vriend in een noodsituatie laat vallen zegt Gijs de vriendschap op. Niet alleen Gijs, maar de hele klas maakt hem uit voor lafaard. Behalve Roos die stiekem verliefd op hem is. Om te bewijzen dat hij geen watje is gaat Noud met hulp van Roos vloggen.
Tegelijkertijd ziet Roos haar fijne leventje veranderen wanneer de dochter van haar stiefvader bij hen komt wonen. Waarom doet die ineens zo bitchy en wil ze steeds geld lenen? Roos en Noud komen erachter dat ze verstrikt is geraakt in enge praktijken. Er is maar een manier om alles te bewijzen: het maken van een laatste vlog die alles zal veranderen …

Recensie
#Laatstevlog is het meest recente jeugdboek van Carry Slee. Ze is er weer in geslaagd een vlot boek met moderne thematiek te schrijven. Social media staat centraal in dit boek Zowel leuke dingen als instagram, mooie foto’s maken en bewerken én daar veel volgers mee verzamelen, en vloggen, als de minder leuke en zelfs gevaarlijke ontwikkelingen zoals grooming.

 

In een vlot tempo zet Carry Slee aan het begin van #Laatstevlog de basis van het verhaal neer. We hebben een aantal klasgenoten, in meer of mindere mate met elkaar bevriend en gelijk doemen de eerste problemen zich op. Je zit daardoor direct middenin het verhaal. Het tempo blijft het hele boek hoog, want de jongeren in het boek maken voortdurend de nodige leuke, maar vooral heel vervelende dingen mee. Zinloos geweld bijvoorbeeld.


Ik wil toch graag twee minpuntjes benoemen. Ik vind het hoofdpersonen in #Laatstevlog met hun veertien jaar in de tweede klas van de middelbare school zich niet als veertienjarigen gedragen, maar als oudere kinderen. In ieder geval de veertienjarigen in mijn omgeving zijn en waren minder volwassen. En, daar had ik vooral in de eerste helft van het boek last van, de jongens in het boek noemden elkaar net wat te vaak ‘gast’ naar mijn smaak. Misschien heel normaal onder de doelgroep, maar het vier keer in drie regels lezen begon mij te irriteren.


Verder heb ik mij nog verbaasd over de relatie van de ouders met hun kinderen. In plaats van dat ouders hun kind onvoorwaardelijk steunen en opvangen als het betrokken was bij een zware brand, verwijten ze hem lafheid omdat hij in paniek raakte. Het gaat om een kind van 14 … Maar goed, dat lees ik als ouder, ik vraag me af of kinderen uit de doelgroep met die kritische blik lezen.

Overall vond ik #Laatstevlog een vlot geschreven jeugdboek, dat prettig en makkelijk leest. Ik vond het ook leuker dan ‘Verdacht’, dat vorig jaar is verschenen. #Laatstevlog heeft een wervelend tempo en is gezien alle gebeurtenissen echt een boek van deze tijd. Er zit een waarschuwing in richting de lezer om voorzichtig te zijn met wat je doet op en voor social media. Gelukkig is deze boodschap goed verpakt en heeft het verhaal geen betuttelend karakter. Verder is het een prettig verhaal over vriendschap, de kwetsbaarheid van vriendschap, liefde en vertrouwen.

#Laatstevlog – Carry Slee
Jeugdboek, hardcover, 208 pagina’s, Uitgeverij Overamstel
Bestel #laatstevlog hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Juf Braaksel en de woeste achtervolging

Dacht ik toch echt dat de serie boeken over juf Braaksel keurig afgerond was met …

Share
Share