Speelbos de Zevensprong

Op steeds meer plaatsen worden speelbossen gerealiseerd. De behoefte naar spelen en/of klimmen in de natuur wordt steeds groter. Op spelenderwijze bezig zijn in de natuur is niet alleen leuk, maar ook nog eens erg gezond. Staatsbosbeheer heeft momenteel 17 speelbossen gerealiseerd. De bedoeling is dat deze speelbossen worden uitgebreid naar 32 speelbossen, door heel Nederland. In de speelbossen kunnen kinderen spelen met elementen van natuurlijke materialen. Per speelbos is dit aanbod verschillend. Materialen wat je hier tegen kunt komen is; een wiebelbrug, kabelbaan, stapstenen, groot spinnenweb (om in te klimmen) en nog veel meer.

Het doel
Het doel van Staatsbosbeheer is om met spannende en avontuurlijke speelbossen, de interesse voor natuur te wekken bij kinderen. Spelen in de natuur, geeft immers een gevoel van vrijheid en  avontuur. Daarnaast is het de basis voor leren en voor het ontwikkelen van een actieve en een gezonde levensstijl. Door kinderen te leren wat de natuur allemaal te bieden heeft, hoopt Staatsbosbeheer dat de kinderen later hun verantwoordelijkheid nemen in de natuur.

De Zevensprong
Hoewel er meerdere speelbossen van Staatsbosbeheer zijn, wil ik hierbij  Speelbos de Zevensprong verder toelichten. Speelbos de Zevensprong is gelegen in het Horsterwold te Zeewolde. Bij de ingang is een soort douanehuisje geplaatst, compleet met een slagboom, die kinderen zelf omhoog/omlaag kunnen doen. Vervolgens is er een wiebelbrug, een bostheater ( waar de boswachter soms wat verteld, of waar je zelf kunt optreden, voor bijvoorbeeld je vriendjes).
Verder is er een heel leuk houten huisje en een soort totempaal.

Maar dat is nog niet alles; bij de 5-sprong kun je al je zintuigen gebruiken. Op elk pad, is er iets waarmee je je zintuigen kunt prikkelen en gebruiken. Elk pad heeft een thema, bestaande uit; horen, voelen, kijken, ruiken en proeven. Bij ‘horen’ kun je zelf muziek maken met een grote xylofoon. Bij ‘voelen’ kun je met je ogen dicht een rondje langs een touw lopen, en zo voelen hoe de grond onder je voeten veranderd. Bij ‘kijken’ staat er grote gekleurde verrekijker. En bij ‘proeven’ kun je proeven ( wat weet ik eigenlijk niet…ik zag alleen een onbekende struik voor me staan. Heb het niet aangedurfd om daarvan te eten). En bij  ‘ruiken’ , kun je ruiken aan 5 buizen, allen met een andere geur. Hoewel mijn kinderen, deze geuren erg vonden stinken, was hun interesse wel gewekt; ze wilden weten wat ze roken, en hebben dan ook aan alle buizen, een paar keer geroken.

Ietsje verderop hangt er tussen twee bomen een reuze spinnenweb. Niet een gewone spinnenweb, maar ééntje waar je zelf in kunt klimmen. Tevens kun je rondom het spinnenweb, zelf hutten bouwen van allerlei takken en mag je hier heerlijk van de paden af. Als je verder loopt, kom je nog bij reuzenstoelen en een reuzentafel uit. Kinderen zullen het geweldig vinden om op deze reuzenstoelen te mogen klimmen en te zitten. En dan ben je alweer bij de uitgang van het speelbos. Ook hier staat weer een slagboom met daarnaast een soort  indiaan. Mijn kinderen hebben genoten van dit speelbos. We gaan dan ook zeker eens een kijkje nemen bij andere speelbossen.

Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Wildspoor

Susa Bobke is jaagster in de Allgäu, een van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Duitsland. Op …

Share
Share