Het vonkt in mij

het-vonkt-in-mij-cover-trotse-moedersIn Het vonkt in mij worden tieneremoties zo treffend beschreven dat ze herkenbaar zijn voor iedereen: of je nu puber bent, wordt, of een halve eeuw geleden bent geweest.

De sfeervolle teksten van Mieke van Hooft worden prachtig aangevuld met de van papierknipsels gemaakte illustraties van Lonneke Leever. Het vonkt in mij is een fascinerende combinatie van poëzie op papier en poëzie uit papier.

Vakantieregen
Nog boordevol met slaap getik van regen op het doek
ach nee, denk ik
terwijl ik grommend mijn horloge zoek
ah mooi, denk ik en ik plof terug
pas negen over drie
de regen op het tentdoek wordt een inslaapmelodie”

Recensie

Mijn kinderen hebben veel boeken op rijm en vinden het heerlijk om daar naar te luisteren. Het vonkt in mij is echter geen “boek op rijm”, zoals ze eerst dachten, het is een heuse gedichtenbundel voor kinderen. Screenshot 2015-02-02 at 21.51.32Volgens de uitgeverij is dit boek geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en mijn oudste is ruim 10, dus ik geef het aan hem om te beoordelen. Maar de tweeling van 8 is ook reuze nieuwsgierig geworden door de aantrekkelijke cover, dus die kijken mee.

Screenshot 2015-02-02 at 21.51.48Het boek wordt eerst doorgebladerd en dan blijkt er – tot grote hilariteit van de tweeling – een gedicht in te staan wat “Tieten” heet. En dan wordt me duidelijk dat 8 jaar nog wat te jong is voor dit boek.

Mijn oudste, in het begin van de puberteit, voelt zich wat ongemakkelijk met dit boek, dus kijken we het samen in. We lezen samen ‘Lach’ en praten over oma. We lezen “Lint” en mijn zoon zit te grinniken. Leuk om zo samen te lezen.

Een aantal gedichten gaan over eerste verliefdheden. Daar is hij nog niet mee bezig, maar de gedichtjes over dieren die dood zijn, raken hem wel. We hebben immers al twee keer afscheid van een huisdier moeten nemen, dus daar kan hij zich wel wat bij voorstellen. De gedichtjes over “verliefdheid en zo” laten we nog even, dat komt nog wel.

Screenshot 2015-02-02 at 21.52.01

De vormgeving is bijzonder. Lonneke Leever heeft met papier geknipt en gevouwen en daarmee werkelijk schitterende afbeeldingen gemaakt. Het komt wat kinderlijk over, eenvoudig (hoewel razendknap gedaan!) en daardoor is het een boek wat niet afschrikt voor kinderen.

Screenshot 2015-02-02 at 21.52.26

Ik vind Het vonkt in mij een aanwinst voor onze boekenkast en hoop dat mijn kinderen het af en toe eens vastpakken, er in bladeren, kijken en lezen. Het is echt een ‘pareltje’!

Het vonkt in mij – Mieke van Hooft
Bekijk op bol.comVormgeving door Lonneke Leever
Gedichten, hardcover, 40 pagina’s, uitgeverij Clavis
Bestel dit boek hier >>>>

image001 (2)

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Magneetje – gedichtenbundel voor kinderen (en volwassenen)

Dit is echt zo mooi…. wanneer 5 sterren niet al de maximale score was, kreeg …