Z.G.A.N.

Sully – Sullivan – Moss was ooit een charmante ‘underachiever’, maar is inmiddels gewoon een loser. Zijn familie en vrienden hebben de hoop al opgegeven dat het nog wat wordt met hem – en hijzelf eigenlijk ook.

Als hij in het ziekenhuis belandt komt hij tot een nieuw inzicht: zijn organen zijn eigenlijk nog zo goed als nieuw, zonde om daar niets mee te doen. Hij besluit een nier te doneren aan een vreemde. Maar om zijn plan te laten slagen moet hij aan allerlei eisen voldoen: geen alcohol meer, fit worden, een baan vinden. En dat is Sully tot nog toe nog nooit gelukt. Zal het dit keer anders zijn?

Recensie
Oh… Wat een heerlijk boek! En het is het debuut van Debra Oswald, laten we hopen dat ze nog veel boeken zal schrijven waar ik zo van kan genieten!

In Z.G.A.N. draait het om Sully. Hij wil zelfmoord plegen nadat hij zichzelf echt onmogelijk gemaakt heeft bij de mensen die hem jarenlang, ondanks zijn gedrag, bleven steunen. Maar wanneer hij op de rand van een hoog gebouw staat, dronken en klaar om te springen, valt hij achterover en belandt hij in het ziekenhuis.

Daar besluit hij om een orgaan te doneren en zijn leven gaat daarom draaien: hij beschouwt zichzelf min of meer als een nier waar voor gezorgd moet worden en dat betekent een nieuwe levensstijl: niet drinken, gezond eten, gezond leven, werken….

Hij wordt geholpen doordat hij via-via in een vrijgekomen appartement (ook een leuk verhaal) kan wonen en de zorg krijgt voor een hond. Toch is hij duidelijk niet gewend om de verantwoordelijkheid voor zijn leven en voor zijn daden te nemen.

De personen om hem heen, zowel oude als nieuwe vrienden, spelen ook een belangrijke rol in het boek. We leren ze kennen en lezen ook over de falende contacten met Sully in het verleden en de voorzichtige kennismaking met de “z.g.a.n.” Sully. Enorm goed gedaan!

En dan verwacht je dat het boek rustig naar een voorspelbaar einde gaat, maar blijkt het toch eerst nog even anders te lopen. Maar, uiteindelijk blijf je als lezer met een glimlach achter, en met herinneringen aan scènes die echt voor een lachbui zorgden. Heerlijk!

Z.G.A.N. (Zo Goed Als Nieuw) – Debra Oswald
Paperback, 320 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Hier was ik

Het boek Hier was ik brengt het verhaal van Cody en Meg. Zij waren altijd …

Share
Share