Pennengevecht [verslag]

What’s the hatter with me? Dat was de dresscode voor de vijfde Midzomerkinderboekenborrel in het Transformatorhuis | Westergasfabriek – Amsterdam. Niet verwonderlijk dus dat er veel auteurs en illustratoren met vreemde hoeden in de zaal zaten.

Op deze middag werden de Zilveren Griffels, Penselen en Paletten en Vlag & Wimpels bekendgemaakt. De presentatie was in handen van Kim-Lian van der Meij en alles gebeurde in Alice in Wonderland stijl en quotes uit dit bijzondere kinderboek.

Directeur van stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek Eppo van Nispen blikte terug op een zeer geslaagd jaar. Het gaat goed met het kinderboek. De gevreesde kaalslag vanwege de tablet is totaal achterwege gebleven. Het kinderboek is levendiger dan ooit en dat is te merken in boekhandels en bibliotheken. Maar liefst 62 % van de kinderen is lid van een bibliotheek. In de top 10 van meest uitgeleende boeken worden plaats 1 tot en met 8 (!) bezet door Het leven van een loser. In enkele minuten liet Eppo van Nispen meer dan 500 ingezonden foto’s zien en hield een vlammend betoog met vele herkenbare en grappige anekdotes.

Ewald Vervaet (auteur van ontdekkend leren lezen) hield een betoog over leesrijpheid. Hij vindt de tendens dat kinderen steeds eerder woordjes moeten leren zorgelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die te vroeg blootgesteld worden aan woorden leren juist een afkeer ontwikkelen voor lezen. Wie jong iets krijgt aangereikt terwijl hij er niet aan toe is, steekt daar niets van op. Ewald pleit voor beginnen met woordjes leren als het kind eraan toe is, ongeacht zijn kalenderleeftijd.

Maak je eigen boek
Ook Richard Byrne was één van de spreker. Hij is de drijvende kracht achter WriteReader (learn to read by writing). Op een zeer kindvriendelijke manier kunnen kinderen via deze app heel simpel zelf boeken publiceren en worden hun verhalen direct en op een educatief verantwoorde manier gecorrigeerd. In oktober wordt de Nederlandse versie gelanceerd.

Kinderboekenambassadeurs
Monique (voormalig Klokhuis presentatrice) en Hans Hagen zijn de Kinderboekenambassadeurs van Nederland. Zij vertelden over het belang van lezen: Lezen is leuk. Lezen is leerzaam. Lezen maakt je een beter mens. Het helpt je om verder te komen in het leven – allemaal wetenschappelijk bewezen.

Zilveren Griffels:
Griffels worden toegekend aan de best geschreven kinderboeken van het jaar. Jaarlijks kunnen in vijf categorieën (uitgaven voor kinderen tot 6 jaar, voor kinderen van 6 jaar en ouder, van 9 jaar en ouder, informatieve uitgaven en poëzie) twee boeken bekroond worden met een Zilveren Griffel.

Tot zes jaar
Siens hemel – Bibi Dumon Tak (Querido’s Kinderboeken Uitgeverij)
Tangramkat – Maranke Rinck (Uitgeverij Lemniscaat)

Vanaf zes jaar
Kinderen met een ster – Martine Letterie (Uitgeverij Leopold)
Naar het noorden – Koos Meinderts (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)

Vanaf negen jaar
Alaska – Anna Woltz (Querido’s Kinderboeken Uitgeverij)

Informatief
T.rex Trix in Naturalis – Daan Remmerts de Vries (Uitgeverij Leopold)
Baby’tje in mama’s buik – Bette Westera (Uitgeverij Gottmer)

In de categorie poëzie zijn geen bekroningen toegekend

Zilveren Penselen:
De Penseeljury kan elk jaar twee uitgaven van Nederlandse illustratoren bekronen met een Zilveren Penseel.

Tangramkat – Martijn van der Linden (Lemniscaat)
Omdat ik je zo graag zie – Milja Praagman (De Eenhoorn)

Zilveren Paletten (buitenlandse illustratoren):
Circusnacht – Mattias De Leeuw (Lannoo)
Kek iz tak – Carson Ellis (Leopold)

Goud
Op 20 september 2017 worden Het Gouden Penseel en Het Gulden Palet uitgereikt. De winnaar van de Gouden Griffel wordt aan de vooravond van de Kinderboekenweek, tijdens het Kinderboekenbal bekendgemaakt.

Zie voor de samenstelling van de jury en voor de Vlag & Wimpels <hier> of <hier>

About Esmée van Doorn

evdoorn@online.nl'
Esmée ontwikkelt lesmaterialen over uiteenlopende onderwerpen voor basisschoolleerlingen en verzorgt vele kinderproducties. Daarnaast schrijft en illustreert zij boeken voor peuters en kleuters

Check Also

Nu in de bioscoop: Duck Duck

In de Nederlandse bioscopen draait de animatiefilm Duck Duck, van de makers van Shrek en …