Wat zit er in je hoofd?

We gebruiken ze elke dag: onze hersenen. Maar hoe sturen die grijze cellen ons denken, onze bewegingen en ons gevoel eigenlijk aan? En gaan ze ’s nachts uit? Waar zit de ziel? En kunnen hersenonderzoekers écht gedachten lezen?

Kom het allemaal te weten in dit boeiende boek, dat antwoord geeft op 80 vragen – vragen die niet alleen over onze eigen hersenen gaan, maar ook over die van regenwormen, mieren en walvissen.

Fotokunstenaar Jan von Holleben maakte er met een groep kinderen bijzondere foto’s bij, die onze mysterieuze wondermachine in actie laten zien: bij proeven en schrikken, bij leren en slaapwandelen, bij jongleren en gewoon nietsdoen. Want in ons brein is er altijd wel iets aan de hand!

Recensie
Toen ik studeerde vond ik neurowetenschappen een van de interessantste vakken. En eigenlijk ben ik altijd geïntrigeerd gebleven door hoe onze hersenen werken, hoe wij informatie verwerken, ons dingen herinneren. Wat we bewust en onbewust “weten” en wat er gebeurt wanneer er iets mis gaat.

 

Veel kinderen vinden dit ook interessant. “Hoe komt het dat ik eerst niet kon fietsen en nu wel, en kan ik dat dan ook weer gewoon vergeten?“, “Waarom kan ik 8 x 8 wel onthouden en 7 x 8 niet?“. Zomaar wat vragen die onlangs voorbij kwamen.

In het boek Wat zit er in je hoofd? worden een heleboel van dit soort vragen op een duidelijke manier beantwoord. Niet op een kinderlijke manier, maar wel op een manier die kinderen kunnen begrijpen. Erg knap gedaan en door de intrigerende manier van vragen stellen, merk ik dat ik zelf ook steeds benieuwd ben naar de antwoorden.

 

Dat vind ik een groot pluspunt aan dit boek. Het is niet een boek wat alleen antwoord geeft op je eigen vragen, maar wat ook prikkelt om door te lezen. Daarnaast is het erg mooi vormgegeven, met goed kleurgebruik en prachtige foto’s. Het is goed te zien dat er veel aandacht besteed is aan zowel inhoud als vorm.

Een boek om in huis te halen wanneer je kinderen hebt met een brede interesse. En ook voor jezelf interessant en mooi om in te kijken en lezen!

Wat zit er in je hoofd – Michael Madeja, Katja Naie & Jan van Holleben
Hardcover, 168 pagina’s, uitgeverij Ploegsma
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Cortex Challenge Geo

Geo-versie van het snelle hersentestspel Cortex! Stel je hersens op de proef in dit leuke …