Minimorfoses

Minimorfoses zijn momenteel helemaal in. Geef je huis, tuin of garderobe een kleine opknapbeurt en je voelt je meteen stukken beter! In dit boek biedt de Huishoudcoach® je inspiratie en handvatten voor 35 minimorfoses in en om huis: prikkelende maar behapbare opruimacties en regelklussen, die zichtbaar resultaat hebben. En die zowel de basisorganisatie van je huis en huishouden als je stemming verbeteren.  Een greep uit de opruimacties en regelklussen: ruim je kledingkast op, haal de bezem door je voorraadkast, sorteer je serviesgoed, werk je adresboek bij, zeg overbodige abonnementen op en schoon je linnengoed op. Dus… laat je inspireren, voer de minimorfoses van je voorkeur uit en bewerkstellig eigenhandig een metamorfose van je huis en je humeur!

Recensie
Wanneer mensen mij vragen wat ik voor werk doe, zeg ik altijd “ik ben thuisblijfmoeder.” Gek genoeg is dat voor veel mensen kennelijk hetzelfde als huisvrouw, afgaande op de reacties die ik daar op krijg. Als ik huisvrouw was geweest, dan had ik dat wel gezegd, denk ik dan altijd eigenwijs. Want al doe ik echt wel wat in huis… Het huis is niet altijd netjes, maar schoon is het toch wel. Maar ben je dan een huisvrouw? Persoonlijk zie ik mijzelf niet echt als het toonbeeld van de poetsende huisvrouw. Een huishoudcoach die mij een handje op weg helpt is dus zeker geen overbodige luxe, maar eerst neem ik het er nog maar eens van en plof met dit boek op de bank om het eens grondig te gaan bestuderen! Een goede voorbereiding is immers het halve werk…

De inhoudsopgave van minimorfoses is overzichtelijk ingedeeld in vijf duidelijke werkgebieden. Huishoudelijke opruimacties, kleding, textiel en accessoires opruimen, administratieve opruimacties, persoonlijke verzameling opschonen en overige acties. Dat schept meteen duidelijkheid want ik weet dat er maar weinig voor mij te doen is in het hoekje van de administratieve opruimacties. Dat is goed georganiseerd, al zeg ik het zelf. Uit alle andere categorieën kan ik wel wat klusjes halen die nodig moeten gebeuren.

Natuurlijk krijg je een duidelijke uitleg over hoe je te werk moet gaan. Zoek allereerst een klus uit de inhoudsopgave uit die het hardst nodig is of waar je het meest zin in hebt (lees: waar je het minst tegen op ziet). Vervolgens heb je een standaard uitrusting nodig voor elke klus. Een vuilniszak, de stofzuiger, emmertje met sop, vaatdoek, notitieblok en pen, drie dozen of kratten die gelabeld zijn met de termen HO, EO en W. Deze termen staan voor Hier Opbergen, Elders Opbergen en Weg.

Voor mensen zoals ik is het fijn te weten dat er voor elke klus een bepaalde tijdsduur staat. Daarnaast krijg je stap voor stap een plan van aanpak voorgeschoteld. Als je die goed doorneemt en je er aan houdt, zul je zien dat de klus sneller is gedaan dan je voormogelijk had gehouden. Ik besluit me maar eens te storten op een klus die ik me al tijden heb voorgenomen, maar nog steeds niet heb uitgevoerd: het uitzoeken van de gereedschapskist.

Volgens minimorfoses moet ik voor deze klus twee uur vrij maken en dus ga ik vol goede moed aan de slag. De leidraad die mij gegeven is – meteen bedenken wat je er mee doet – zorgt dat de klus sneller gaat dan als je jezelf laat verleiden tot “ik denk er nog even over na.” Keuzes maken en wel meteen. Het schept rust en na een half uur merk ik dat er al aardig schot in de zaak zit en zie ik zeker vooruitgang. Bovendien is het allemaal nog steeds overzichtelijk, ondanks dat er van alles uitgestald ligt. De bakken zorgen er voor dat ik het overzicht niet verlies en dat ik straks alles lekker snel op de juiste plaats kan opbergen. Na anderhalf uur kijk ik tevreden naar het resultaat… De klus is geklaard en ik ben zeer tevreden. Mijn welverdiende rust (ook een goede tip van de huishoudcoach!) kan beginnen en ik besluit het boek een opvallend plekje op ooghoogte in de boekenkast te geven. Zo wordt ik hopelijk herinnerd aan de goede opruimmethode en pak ik de volgende klus hopelijk binnen korte tijd aan.

Minimorfoses kan ik iedereen die geen natuurtalent in opruimen is van harte aanbevelen. Het geeft je voor elke klus een duidelijk “plan van aanpak” en hoe gek het ook mag klinken om op te gaan ruimen vanuit een boek… Het werkt!

Minimorfoses, De 35 beste opruimacties van de huishoudcoach – Els Jacobs
Lifestyle, paperback, 176 pagina’s, Forte Uitgevers

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De vier beste tips voor een opgeruimd huis met kids

Je huis opgeruimd houden is niet altijd eenvoudig, zeker niet wanneer je kinderen hebt. Je …

Share
Share