De Nationale Kinderherdenking 4 mei 2018

Dit jaar wordt voor de derde keer de Nationale Kinderherdenking 4 mei georganiseerd. Het jaarthema in 2018 is ‘verzet’, maar de Nationale Kinderherdenking staat, net zoals alle andere grote herdenkingen in Nederland, stil bij alles wat te maken heeft met waarom wij kunnen leven in vrijheid.

Vrolijkste oorlogsmonument
Veel mensen staan er niet bij stil, maar Madurodam is één groot oorlogsmonument. De ouders van George Maduro schonken het startkapitaal voor het themapark, zodat het een levende herinnering zou zijn aan hun overleden zoon. Deze jonge oorlogs- en verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog overleed in 1945 in concentratiekamp Dachau.

Speciaal voor kinderen
Uniek aan de kinderherdenking is dat het de kinderen een plek biedt waarop zij op hun eigen manier kunnen herdenken. Ze worden mede door middel van zang, dans en toneel in hun eigen taal aangesproken.

Gratis bezoek aan de Nationale Kinderherdenking en Madurodam
Tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei staan kinderen stil bij de slachtoffers uit de oorlog. Tijdens deze herdenking voor en door kinderen ervaren zij op hun eigen manier dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. De herdenking wordt dit jaar voor de derde keer gehouden op het George Maduroplein in Den Haag. Toegang tot de herdenking is gratis, evenals toegang tot Madurodam (van 15:00 – 19:00 uur). Daarnaast zal de Nationale Kinderherdenking live uitgezonden worden via Omroep West en kanaal 13 van Ziggo (ook via de mobiele app). Ook Jeugdjournaal en de NOS zelf zal live gaan schakelen naar de Nationale Kinderherdenking.

Aanmelden voor goede plaatsen
De Nationale Kinderherdenking 4 mei is gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden voor deze herdenking kan via de website van de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Met dit ticket is het ook mogelijk om op deze dag tussen 15:00 uur en 18:00 uur Madurodam gratis te bezoeken. Het is ook mogelijk om op de dag zelf – zonder registratie – de Nationale Kinderherdenking 4 mei bij te wonen. Wilt u verzekerd zijn van een goede plek, dan adviseren we ten zeerste om het bezoek vooraf wel aan te melden, klik hier om direct naar de gratis tickets te gaan >>>>

Golden Circle
Bezoekers die zich via deze website gratis aanmelden voor de Nationale Kinderherdenking 4 mei krijgen op de avond zelf een plek toegewezen in speciale vakken. Voor kinderen die zijn aangemeld is een “Golden Circle” afgezet, rondom het podium. Hier mogen alleen kinderen staan (zonder begeleiding van volwassenen!), zodat zij het beste zicht hebben. Hun ouders en begeleiders worden verzocht om in het vak erachter plaats te nemen. Voor ouders die samen met hun kinderen de kinderherdenking willen bijwonen, zijn familieplekken gereserveerd.

Programma Nationale Kinderherdenking 4 mei

  • 15:00 – 19:00 uur Gratis bezoek aan Madurodam
  • 18:30 – 19:00 uur Verzamelen op het George Maduroplein 1, voor Madurodam
  • 19:20 uur Start Nationale Kinderherdenking; kinderen dragen het Vrijheidslint binnen
  • 20:00 uur Twee minuten stilte, ingeluid door het Taptoe-signaal
  • 20:02 – 20:05 uur Kranslegging door burgemeester Madurodam en burgemeester Den Haag
  • 20:05 uur Start kinderdefilé door Madurodam, langs monument George Maduro en het monument op de Dam
  • v.a. 20:30 uur Afsluiting kinderdefilé; ouders/begeleiders en kinderen ontmoeten elkaar op het George Maduroplein

De herdenking in Madurodam is speciaal voor en door kinderen. Honderden kinderen treden op met zang, dans en theater. Alle optredens staan dit jaar in het teken van het thema ‘verzet’, het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook is er een optreden van het Nationaal Kinderherdenkingskoor, een koor van ruim 250 kinderen uit heel Nederland. Voor meer informatie, klik hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar ben je thuis? – Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden, inderdaad, de vrouw van Jaap van Zweden, heeft een nieuw boek geschreven. …

Share
Share