Leon het leukste kookboek

Leon is een superleuke restaurantketen in Engeland. De enthousiaste oprichters startten met één restaurant in London, ze breiden gestaag uit en hebben onder andere de Best New Restaurant Award gewonnen. Hun belangrijkste doel: Leon staat voor lekker én gezond eten.

Dit kookboek brengt het eten van Leon naar onze eigen keukens! Het staat vol met gerechten die je smaakpapillen een trap onder hun achterste geven. Dankzij de recepten met superfoods behaal je extra bonuspunten als het aankomt op gezonde stofjes. Alle gebruikte ingrediënten zijn zo lekker dat je al heel snel niet meer zonder ze kunt!

Het boek bestaat uit twee delen: het ingrediëntendeel, daarin  komen alle culinaire bouwstenen van de maaltijd tot leven. In het receptendeel vind je de verrukkelijke gerechten die je ermee kunt samenstellen.
Veel plezier en eet smakelijk met het leukste kookboek van de wereld.

Recensie
Toegeven… Lef  hebben ze wel, de makers van dit kookboek. Want ook al vind je zelf dat het boek het leukste kookboek van de wereld is, om je boek ook daadwerkelijk die naam mee te geven is weer een heel ander ding. Toch hebben de makers van dit boek het aangedurfd en dat prikkelt mijn nieuwsgierigheid zeker wel. Koken is iets dat ik graag doe, maar ik ben wel kritisch als het gaat om kookboeken. Dus mijn handen jeuken al om eens te kijken wat er allemaal in dit ruim driehonderd pagina’s dikke kookboek staat.

Wanneer ik het leukste kookboek van de wereld opensla valt mij meteen het huiselijke sfeertje op. De binnenkant van de kaft staat vol met foto’s en ik heb even het idee dat ik een foto album van een willekeurig persoon aan het doorbladeren ben. De grondleggers van het kookboek zie je in vrolijke stemming en dat schept meteen een goede sfeer. Daarna volgt een introductie voor iedereen die nog niet weet wat Leon is. Praktisch, want zelf had ik nog nooit van deze Engelse restaurantketen gehoord. Daarna volgt het ingrediëntendeel en dat beslaat een behoorlijk gedeelte van het boek. Ik ben even bang dat het saai wordt, maar het boek heeft een frisse lay-out en grappige extra’s. Zo zit er bijvoorbeeld een uitneembare kaart met allerlei kazen uit de wereld in het boek. Daarop kun je precies zien welke kaas waar vandaan komt. Toch leuk voor de hobbykok die leuk vind om iets meer over de ingrediënten die hij of zij gebruikt wil weten. Bovendien staat het bol met leuke feitjes en is er in een overzicht exact te zien bij welk seizoen een bepaald product hoort.

Dan op naar het belangrijkste gedeelte; de recepten! Origineel vind ik het feit dat er niet alleen aandacht wordt besteed aan vegetarische recepten, maar ook dat er aandacht is voor mensen met een allergie. Zo staan er tarwevrije, melk-/lactosevrije en glutenvrije recepten in. Ook kun je zien of een gerecht geen of weinig dierlijke vetten bevat of dat er goede koolhydraten of goede suikers inzitten. Dit wordt bij elk recept met symbolen of afkortingen aangeven en dat vergemakkelijkt het zoeken natuurlijk.
De recepten zijn duidelijk en netjes beschreven en keurig voorzien van een ingrediëntenlijstje. Geen lastige zinnen of professionele termen die een leek niet snapt, maar gewoon heerlijk duidelijke taal. Als je kunt lezen kun je dus in principe ook deze gerechten maken. Al geldt voor sommige gerechten wellicht wel het spreekwoord “oefening baart kunst.”

Achterin het boek tref ik nog een leuk extraatje aan; een vel met stickers van Leon. Sfeervolle retro stickers met een feel good uitstraling. Grappig voor het maken van een menukaartje en anders weten de kinderen er wel raad mee.

Het leukste kookboek van de wereld heeft veel leuke en lekkere recepten en daarnaast veel interessante informatie. Een kookboek waar je niet alleen in bladert als je weer eens moet verzinnen wat je gaat eten, maar die je ook tussendoor automatisch erbij pakt om eens door te bladeren en te lezen! Ideaal voor als je familie of vrienden komen eten; vanaf nu zet je ze een restaurant waardige maaltijd voor!

LEON het leukste kookboek van de wereld – Allegra McEvedy
Kookboek, hardcover, 316 pagina’s, van Dishoeck

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …