De wraak van de jakjongen [recensie]

Wanneer de Chinees-Vlaamse Xilian dertien wordt, geeft haar vader haar een brief. Die is opgesteld in een onleesbaar pictogrammenschrift en werd door haar moeder kort voor haar dood geschreven. Xilian wil naar het geboortedorp van haar moeder om daar iemand te vinden die de brief kan vertalen. Pas op haar vijftiende stemt papa toe om de gevaarlijke paardentocht hoog in de besneeuwde bergen te ondernemen. Bij aankomst in China blijkt hun gids plots overleden. Zijn plaats wordt ingenomen door een zeer onheilspellende man die dingen over Xilian weet die niemand kan weten.

Recensie
De wraak van de jakjongen  begint op het vliegveld van Hongkong, waar Xilian arriveert voor de tocht van haar leven. Ze ziet haar vader niet zo vaak, hij werkt als gids in China en is slechts enkele keren per jaar in België, waar Xilian bij haar oom en tante woont. De moeder van Xilian was een Chinese, die bij de geboorte van Xilian is overleden.
Didelez heeft met De wraak van de jakjongen een spannend en intrigerend verhaal geschreven. Spannend omdat de tocht naar het geboortedorp van de moeder van Xilian niet zonder slag of stoot verloopt. En intrigerend omdat hij in het verhaal veel informatie over China, Tibet en de lokale cultuur, boeddhisme en taoïsme verwerkt.
Het belangrijkste thema van het boek is zoeken. Xilian is op zoek naar haar roots en iemand die de brief van haar moeder, geschreven vlak voor haar geboorte, kan vertalen. Maar ook heel praktisch, het zoeken naar de juiste route in de bergen, langs de rotsen en op de gletsjer. En het uitzoeken wat Lao Chang toch bedoeld heeft met de spullen in het kistje die hij voor de vader van Xilian heeft nagelaten.
Maar ook de dood is een thema dat steeds weer terug komt. Dat begint natuurlijk met de dood van Xilians moeder. Maar ook Lao Chang, gids en vriend van Xilians vader, is vlak voor Xilians aankomst overleden. En ook Hans, die zich nu opdringt bij Xilian en haar vader en eng veel lijkt te weten van Xilians moeder, heeft de dood om zich heen hangen …
Met de dood van Lao Chang beginnen de problemen van de tocht naar het geboortedorp. Lao Chang heeft in het kistje een oneindige knoop gestopt, een boek ‘Het verloren paradijs’ en een geheimzinnige landkaart. Het boek is de eerste druk van het boek van James Hilton, waarin hij Shangri-La beschrijft. De fictieve plek met een schitterend klooster dat symbool staat voor het aard paradijs. Het boek en de kaart zijn voor Xilian reden om Shangri-La te willen vinden. Dit leidt tot gevaarlijke situaties.
 
De auteur heeft veel in dit boek willen stoppen. Misschien ook wel een beetje te veel, waardoor het wat overweldigend wordt. Het verhaal leest vrij vlot en is interessant. Ik weet alleen niet of alle 15-jarigen, de leeftijd waar De wraak van de jakjongen zich op richt, dit ook zo zullen ervaren.
De wraak van de jakjongen – Guy Didelez
Jeugdboek, paperback, 376 pagina’s, Uitgeverij Van Halewyck

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Opname levenloos geboren kinderen in Basisregistratie personen mogelijk

Op 3 februari 2019 trad de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP) in werking. …