Kom naar het Cinekid Festival deze herfstvakantie!

Door AR mengt de virtuele wereld met de echte wereld!

Het is herfst. Buiten regent het. Ga met de kinderen naar het jaarlijkse Cinekid Festival in de herfstvakantie! Het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld.

Tijdens dit 36e Cinekid Festival worden de nieuwste kinderfilms en series getoond en kun je meedoen aan leuke games, masterclasses, workshops en Meet & Greets. Ook kun je kennismaken met Augmented Reality (waarbij virtuele items tot leven komen in de ‘echte’ omgeving) en andere technische snufjes uitproberen.

Janouk Kelderman opent de 36e editie van het Cinekid Festival


Pathé Amsterdam Noord is de hoofdlocatie van Cinekid, maar daarnaast zijn er nog meer dan 30 locaties door heel Nederland, dus er zit er vast wel één in jouw buurt! Kijk op cinekid.nl waar. Hier vind je ook meer informatie wat er te doen is per bioscoop of theater.

Deze Trotse Moeder ging met haar dochters naar de opening in Pathé Amsterdam Noord. De film ‘Totem’, van Sander Burger is deze keer de Openingsfilm.


Totem

De film gaat over het meisje Ama (Amani-Jean Philippe ) die met haar ouders in Rotterdam woont. Ze hebben geen verblijfsvergunning en zijn dus ‘illegaal’. Ama houdt zich daar niet mee bezig. Ze weet eigenlijk niets van Senegal, waar haar ouders vandaan komen. Ze voelt zich Nederlander en wil net zo goed kunnen zwemmen als Ranomi Kromowidjojo. Ze oefent samen met haar vriendje Thijs (Ole van Hoogdalem) dan ook hard voor een zwemwedstrijd.

Op een dag worden haar moeder en kleine broertje opgepakt door de politie. Het huis wordt afgesloten. Ama gaat op zoek naar haar vader. Bij die zoektocht maakt ze kennis met haar ‘Totemdier’: een enorm stekelvarken.

Het onderwerp van de film is actueel. Door het enorme stekelvarken krijgt de film echter ook iets magisch en aandoenlijks, waardoor het voor de meeste kinderen niet te zwaar wordt. De film is goed bruikbaar voor gesprekken met kinderen, over kinderen die (al jaren) illegaal in Nederland wonen. Zo is de film leerzaam én gewoon een mooie familiefilm.

 

Amani en Ole, de jonge acteurs van ‘Totem’


MediaLab

Naast de films die je kunt kijken, biedt het Cinekid Festival meer! Wat en waar kun je, zoals ik al schreef, vinden op www.cinekid.nl

In Pathé Amsterdam Noord vind je het MediaLab. Daar vermaken mijn kinderen en ik ons prima! Feline gaat meteen aan de slag met een tablet. Als ze hem op plantjes richt, komen die tot leven in Augmented Reality (AR) en leert ze van alles over waarom deze plantjes zo belangrijk zijn voor de aarde.


Julianne ‘klimt’ ondertussen omhoog in een virtuele wereld, met hulp van een VR-bril en speciale handconsoles.


In de ‘onderwaterwereld’ ga ik mee, om te ervaren hoe walvissen zich oriënteren met sonar. Super gaaf hoe je tussen de walvissen staat. En soms gaan ze zelfs dwars door je heen! Wel confronterend als je beseft dat wij als mens, dit ecosysteem zo verstoren. Ook dit is dus gaaf en leerzaam tegelijk.

Feline wordt onderdeel van een stadje die ze zelf kan kleuren door haar lijf te gebruiken.

Ondertussen speelt Julianne een spel in een onderwaterdecor, waarbij ze afval moet opruimen, of dieren moet beschermen tegen netten. Omdat je er zelf moet rondlopen is het veel echter dan een spelletje dat je op de bank speelt.

 

 

Eigenlijk zijn we tegen de tijd dat we naar huis gaan nog niet uitgekeken, uitgeleerd en uitgespeeld!

CinekidFestival

Dat geeft niet, we hebben nog wat dagen in de herfstvakantie over. Dan kunnen we naar een andere Cinekidfestivallocatie. Bijvoorbeeld in Rotterdam, om de plekken te zien waar ‘Totem’ zich afspeelt. Ook daar is een MediaLab. Of we kunnen naar Utrecht, naar het ‘MaakLab’ waar je o.a. in een workshop een hologrampiramide kunt maken. De films ‘Nachtwoud’ en ‘Robotbroer’ lijken mij erg leuk voor mijn dochters. Kort om: nog genoeg andere dingen te zien en te doen op verschillende locaties, tijdens dit 36e CinekidFestival. Het duurt nog tot 30 oktober!

Welke Cinekidlocatie zullen we nog meer doen?

About Judith Verbeet

Hier schrijft Judith Verbeet! Een ‘Trotse Moeder’ die heel vaak lol heeft met haar dochters van 10 en 11, de één een pre-puber, de ander een puber. Allebei net zo eigenwijs als hun moeder!