Borre, ook voor ‘hogere’ basisschoolklassen

borre-trotse-moedersIk denk dat er geen Trotse Moeder is met een kind op de basisschool die “Borre” niet kent. Ook dit schooljaar werden op ongeveer 6.000 basisscholen ongeveer 350.000 exemplaren gratis uitgedeeld. In mijn huis staat een complete jaargang “Borre” boekjes voor groep 3, waar al mijn kinderen van genoten hebben.

Wat ik niet wist, was dat “Borre” er ook voor de hogere klassen van de basisschool was. Ik vond zelf het niveau van de groep 3 boekjes al vrij pittig en was dus erg benieuwd naar de boekjes voor groep 4 en 5. Ter recensie kregen we van beide leerjaren twee boekjes toegestuurd.clubblad_waaier

De “gestreepte boekjes” zien er erg herkenbaar uit. Wel prettig dat ieder ‘jaar’ een andere kleur heeft: de boekjes voor groep 4 zijn groen, en voor groep 5 zijn ze blauw. Mijn dochter die in groep 4 zit en doordat ze dyslectisch is wat moeite heeft met lezen, begint direct in “Borre heeft een baard“. Af en toe lees ik een stukje met haar mee: wat een leuk boek!

In het boek heeft iedereen ineens een baard. Zowel mannen als vrouwen en de baarden zijn er in allerlei kleuren en vormen. Het is kennelijk helemaal hip om een baard te hebben, dus wil Borre er ook een. Uiteindelijk wordt dit gerealiseerd, maar dan blijkt de rage voorbij en is het dragen van een hoed ineens helemaal “in”.

Screenshot 2014-09-12 at 17.22.34

Wat een grappig verhaal. En een leuk thema om met je kind over door te praten. De leuke illustraties bij het verhaal, maken het boekje helemaal aantrekkelijk en mijn dochter vind het erg leuk.

Screenshot 2014-09-12 at 17.22.20

Mijn jongste zoon zit in groep 5 en is een echte boekenwurm. Van Dolfje Weerwolfje tot De Hobbit, hij leest alles wat hij te pakken krijgt. Toch is het Borre-boekje wat ik hem te lezen geef niet te “kinderachtig” voor hem. Hoewel zijn leesniveau hoger ligt dan het niveau van dit boekje, is het verhaal afgestemd op wat kinderen uit groep 5 interessant en grappig vinden.

Screenshot 2014-09-12 at 17.22.05

Het boekje heet “Borre en de graancirkelaar” en is duidelijk anders dan het groep 4 boekje. Veel meer tekst en kleinere letters. Ook dit verhaal is leuk, ik geniet echt van zinnen als “Ovi is allergisch voor boompjeklimmen. Daar moet hij altijd zo van vallen“, en ook mijn zoon vermaakt zich prima met dit verhaal.Screenshot 2014-09-12 at 17.21.50

Achter in het boek staat een code waarmee kinderen online vragen kunnen krijgen over het boekje. Leuke manier om te checken of ze het inhoudelijk begrepen hebben.

Screenshot 2014-09-12 at 17.22.58Ook de andere boekjes worden met plezier gelezen en herlezen en op de website van Borre zie ik dat er boekjes t/m groep 8 zijn. Een aanrader om kinderen thuis op niveau te laten lezen.

Alle boekjes hebben thema’s en woordgebruik wat bij de leeftijd van je kind past en doordat de boekjes een stevige harde kaft hebben, een leuk, niet te lang en afgerond verhaal, kunnen ze ook bij herhaaldelijk gebruik, lekker lang meegaan.

Hieronder kun je een video zien waarop Frank Groothof “Borre gaat vliegeren” (een Borre-boekje voor groep 3) voorleest, kun je zelf horen hoe leuk dit boekje is:

De boekjes van Borre kun je hier bestellen >>>>

 

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share