Wat te doen bij een allergische reactie op een muggensteek?

Muggen…. ik vind het vervelende beestjes. Wanneer ze je niet uit je slaap houden door hun gezoem, ergeren ze je wel door te steken waardoor je dagen last kunt hebben van jeuk. Maar… wanneer je allergisch reageert op een mug, heb je pas echt pech. Dan moet je op veel meer dingen letten, van het voorkomen van infecties tot het verwijderen van ringen. Wij zetten een en ander voor je op een rijtje:

Wat gebeurt er bij een muggensteek?
Wanneer een mug steekt, gebeuren er twee dingen. Ze (het zijn altijd vrouwtjes…) snijdt door de huid met haar snuit (we noemen dat steken) om bij de bloedvaatjes te komen. In de snuit van een mug zit een buisje waarmee zij speeksel in je bloed spuit, om te voorkomen dat het bloed gaat stollen. Met een ander buisje zuigt ze het bloed op.

Twee buisjes

Muggenbult
Je lichaam reageert op het speeksel van de mug. Daar zitten eiwitten op die niet bij jouw eigen lichaam horen en jouw afweersysteem wil deze wegwerken. Dat kan een aantal dagen duren. Sommige mensen merken er niets van wanneer ze door muggen gestoken worden, anderen krijgen een muggenbult die behoorlijk kan jeuken. Nog anderen reageren overgevoelig of zelfs allergisch.

Overgevoelig
Bij een overgevoeligheid kunnen blaasjes of blaren ontstaan. Die drogen vanzelf in en het is belangrijk dat ze niet opengekrabd worden omdat er dan een infectie kan ontstaan en eventueel antibioticazalf gebruikt moet worden (via huisarts). Vooral voor kinderen is het lastig om niet te krabben, maar ook volwassenen vergeten het wel eens wanneer de jeuk ineens weer opsteekt… Een overgevoeligheidsreactie kan direct optreden, maar ook pas de volgende dag.

Kleine blaasjes bij muggenbulten

Allergie
Bij een allergische reactie op een muggenbeet wordt de reactie van de huid niet beperkt door een muggenbult: een grote zwelling over een grote oppervlakte, soms wel een heel lichaamsdeel groot, kan ontstaan. Dit ‘plakkaat’ ziet er vaak rood uit en voelt vaak warm aan. Wanneer het over een gewricht loopt, is het soms niet meer mogelijk om het gewricht te gebruiken (knie te buigen bijvoorbeeld). In het gezicht kan het er voor zorgen dat je oog niet mee open kan. Je kunt, behalve pijn en jeuk, ook andere klachten krijgen zoals misselijkheid en een beroerd gevoel. Tot slot houden de zwelling en de jeuk ook nog eens langer aan dan bij een ‘gewone’ muggenbult.

Wat te doen bij een allergische reactie op een muggenbeet?

  • Een allergische reactie op een muggenbeet is altijd heftig. Het is zelden levensbedreigend, zoals bijvoorbeeld een allergische reactie op een wespensteek kan zijn omdat er geen ‘gif’ in gespoten wordt door een mug. Ga je je beroerd voelen (misselijk, duizelig, zwak) dan is het wel goed om direct contact op te nemen met je huisarts om advies te vragen.
  • Merk je dat de huid snel opzwelt, zorg dan dat alles wat kan knellen verwijderd wordt. Doe ringen af, doe je horlogebandje een stuk losser, verwijder strak-zittende dingen zoals armbanden etc. Ook kleding die strak zit kan oncomfortabel worden.
  • Om jeuk en zwelling tegen te gaan, kun je het beste koelen. Dat kan met natte lappen die je iedere keer weer opnieuw nat maakt onder de koude kraan, of met een washandje waar je ijsblokjes in doet. Let wel op wanneer je gaat koelen met bijvoorbeeld een coldpack, of iets uit de vriezer, dat je je huid beschermt tegen bevriezing door er bijvoorbeeld een (hand)doek tussen te leggen.
  • Er zijn ook verkoelende crèmes en andere zalven te koop, bijvoorbeeld bij de apotheek. Let dan wel op eventuele huidwondjes en lees de bijsluiter!
  • Probeer niet te krabben. Zachtjes kloppen op een jeukende plek kan verlichting geven en wanneer dat niet helpt, zorg dan voor koeling van de plek. Mocht je toch krabben en de huid gaat open, probeer dan infecties te voorkomen.
  • Neem contact op met de huisarts wanneer je een infectie hebt, of wanneer je je beroerd voelt door een muggensteek en/of wanneer je het niet vertrouwt.

 

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wij probeerden Curaloe – tegen reacties op eikenprocessierups (jeuk)

Een veelbelovend persbericht, terwijl mijn oudste zoon en ik proberen om niet de hele tijd …