37 weken zwanger


karinvandewielfotografieJe baby
Met een gewicht van 3000 gram en een lengte van 46 cm is je baby is nu helemaal ‘af’ en kan zonder problemen geboren worden. De longen zijn klaar voor een leven buiten de baarmoeder. Maar hoewel je nu in principe thuis zou kunnen bevallen, is een kindje dat met 37 weken geboren wordt nog steeds een ‘rand- prematuur’. Dat betekent dat het startproblemen kan krijgen, waardoor hij voor de zekerheid toch nog even in de couveuse moet.

Je lijf
Grote kans dat jij steeds meer moeite hebt met slapen. De nog almaar groter wordende buik zit in de weg, je kan niet lekker meer liggen en daarbovenop kan je last hebben van rusteloze benen. Veel vrouwen dromen daarbij ook nog eens veel en intensief, dus als je al een houding hebt gevonden waarin je een paar uur kan slapen, word je wakker van nachtelijk gespook in je hoofd. Allemaal heel normaal en helaas, niets aan te doen. Hou er overdag rekening mee als je ’s nachts minder goed slaapt en zeg vaker nee, nu even niet. Neem regelmatig een pauze of slaap een paar uurtjes tussen de middag. Alle beetjes helpen tenslotte.

Bevalling
Het gaat nu niet lang meer duren of het is eindelijk zo ver. De bevalling. Hoe jouw bevalling gaat verlopen is van tevoren niet te zeggen. Ook al is dit je vijfde kind, dan nog kan het weer heel anders gaan dan de vorige keren. Hoewel als je eenmaal rug- weeën hebt gehad, de kans groot is dat je die een volgende keer weer zult krijgen.

Begin van de bevalling
Een standaard bevalling begint met het verliezen van de slijmprop, wat het signaal afgeeft aan de vliezen dat ze mogen breken. Bij de één gaat dat druppelsgewijs, bij de ander komt het vruchtwater als een stortvloed naar buiten. Vruchtwater is te herkennen aan de ietwat zoetige geur. Als het lukt is het handig om er een beetje van op te vangen. De verloskundige kan aan de kleur en samenstelling van het vruchtwater een boel afleiden. Als de vliezen eenmaal gebroken zijn is het niet te zeggen wanneer de bevalling gaat beginnen. Soms komen de weeën direct op gang na het breken van de vliezen, soms ook komt het niet gelijk op gang. Wel is het zo dat als de vliezen eenmaal gebroken zijn de kans op infecties toeneemt en als het kindje zich niet vanzelf aandient, de weeën na 24 uur opgewekt worden.

Rug- weeën
Weeën zijn ervoor om de baarmoedermond te openen. Bij iedere wee trekt de baarmoeder zich samen, waardoor de spiervezels korter en dikker worden. Hierdoor verslapt de baarmoedermond en wordt hij langzaam groter. Precies groot genoeg om het hoofdje van je baby erdoor te laten. Weeën kan je onder in je buik voelen, dan heten het buik- weeën. Soms ook zorgen de weeën voor pijn in de onderrug, dan noemen we het rug- weeën. Het effect is hetzelfde. Rug- weeën zijn alleen wat lastiger weg te puffen, vaak ook omdat het een constante pijn geeft, daar waar buik- weeën meer in golven bewegen en dus ook weer weggaan. Lang niet iedereen krijgt rug- weeën. Het heeft te maken met de ligging van het kindje en je eigen bouw.

Je lijf weet wat het moet doen
Misschien ben je al maanden bezig met zwangerschapsyoga en pufclubs, misschien heb je nog geen boek gelezen. Beide is goed. Echt voorbereiden op een bevalling kan je je niet, zeker niet als het je eerste keer is. Maak je je zorgen? Niet doen. Je lijf heeft 9 maanden precies gedaan wat het moest doen, zonder jouw hulp. Heus, het weet ook precies wat het moet doen tijdens de bevalling. Duurt het lang, dan duurt het maar lang. Doet het pijn? Vergeet dan niet dat je niet gewond of ziek bent, dat het weer overgaat en dat je er het mooiste geschenk voor in de plaats krijgt. En bedenk dat het achteraf vaak heel erg meevalt.

Lees ook:
36 weken zwanger
38 weken zwanger
Alle 48 zwangerschaps- weken op een rij

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Eerder dan verwacht! [blog]

De teller staat op 38 weken en 3 dagen… In mijn vorige blog schreef ik …

Share
Share