De 100-jarige die uit het raam klom en verdween

Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardenhuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt.

Pers en burgemeester hebben het nakijken. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en dat verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardenhuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip, waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, dat geen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft; ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan-effect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Recensie
Dit is wat mij betreft een echte pageturner! Het is een boek dat je liever niet wilt wegleggen – de belevenissen van Allan zijn zowel in heden als verleden op z’n zachtst gezegd nogal bizar te noemen. Een ‘gewoon’ mens maakt nog geen tiende deel mee van wat hij allemaal heeft meegemaakt en dat is misschien maar goed ook. Maar voor de lezer is het alleen maar leuk dat Allan zoveel heeft meegemaakt, ik heb af en toe echt flink moeten lachen tijdens het lezen van dit boek.

De schrijver heeft goed opgelet als zijn opa vertelde: ‘ Wie alleen de waarheid vertelt, is het niet waard om naar te luisteren’,  Dit boek is voor hem.’

Hij doet zijn opa eer aan. Heerlijk, een boek dat je echt moet lezen!

De 100-jarige die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson
Roman, paperback, 358 pagina’s, Uitgeverij Signatuur
 Koop nu bij Bol.com >>>

About Tineke

tineke@awendan.nl'
Ik ben Tineke (35), ben getrouwd met Richard (36) en mama van twee lange einden - Sander (9) en Ilse (bijna 8). Mijn werkdagen breng ik schrijvend en vertalend achter mijn computer door als zelfstandig schrijftrainer, tekstschrijver en vertaler. Buiten mijn werk om kom ik tijd te kort door gezellige dingen te doen met man en kinderen, te lezen, klarinet te spelen, me te verliezen in Facebook, Twitter en Pinterest en nog veel meer.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …