Fritz!box 6820 inhoud

Fritz!Box 6820 LtE oplossing voor snel Wifi internet waar standaard oplossingen ons in de steek laten

We zijn inmiddels zo gewend aan en afhankelijk van het gebruik van Internet, dat we ons dat pas pijnlijk bewust zijn als we opeens over niet of heel slecht internettoegang beschikken. Onze telefoons werken het beste op Wifi, onze laptops en tablets kunnen niet meer zonder internet en Wifi is in de meeste gevallen de gekozen, gemakkelijke oplossing voor dat probleem. Onze kinderen vragen – zeker in vakantietijd – overal waar we voor kortere of langere tijd bivakkeren steevast als eerste wat de wificode is. Zonder Wifi geen Youtube-filmpjes op de tablets of WhatsApp-berichtjes op je smartphone! In de auto geeft de wifi van onze smartphones meestal de oplossing om door te gaan met het kinderleven!

social-432495_960_720

En hoewel de wereld snel went en inspeelt op onze onlesbare behoefte aan een goed Wifi signaal zijn er nog steeds plekken en situaties waar we als consument in de steek worden gelaten. Ik geef een paar willekeurige, maar herkenbare situaties: vakantieparken waar het wifi signaal zwak of moddertraag is, hotels waar nog steeds (veel) geld wordt gevraagd voor deze basisvoorziening, buitengebieden waar het koper van de vroegere PTT slechts beperkt internetsnelheid weet aan te bieden, vakantiehuisjes die niet op ouderwetse telefoon en dus ook niet op internet meer zijn aangesloten of aan te sluiten.

Fritz!box 6820 verpakkingNatuurlijk kunnen we in veel gevallen onze smartphone als Wifi-zender gebruiken, maar voor de situaties waarin vanzelfsprekend Wifi aanwezig zou moeten zijn, is het vaak wel een gedoe om dat voor elkaar te krijgen. Daarbij komt ook nog dat toch nog een aanzienlijk deel van de telefoons wel 3G maar niet het snellere 4G beschikbaar hebben.

De Fritz!Box 6820 LTE
Fritz! een Duitse top producent van allerlei (draadloze) communicatieapparatuur (wij bespraken bij Trotsemoeders.nl nog onlangs de Fritz! wifi extender) komt met een oplossing waarmee je met een data-simcard een lokale router kan installeren die krachtig voor alle gebruikers in het huis of omgeving opeens – zeker als je toegang hebt tot het 4G netwerk – snel een probleemloos wifi levert: de Fritz!Box 6820 LTE.

LTE staat niet voor ‘Lite’ maar voor de telecomstandaard LTE (Long-Term Evolution), waarmee de mobiele 4G-netwerken worden aangeduid. Dat zal u verder een zorg zijn, als het verder maar werkt en een beetje probleemloos door een Trotse Vader of Moeder is te installeren.

Voorbereiding installatie
We hebben het voor jullie getest, en daarop vooruitlopend kan ik ook gelijk zeggen dat het inderdaad probleemloos werkt. Het enige echte nadeel volgens Trotsemoeders.nl van deze oplossing is dat het apparaat met rond de €220 wel aan de prijzige kant is en je ook een data-simcard moet hebben of aanschaffen. Bij een beetje intensief internetgebruik kunnen de kosten daar natuurlijk ook best wel van oplopen. Maar voor alle hierboven beschreven probleemgebieden zonder Wifi is het een prima oplossing.

Fritz!box 6820 inhoud

We hebben deze zomer de beschikking over een caravan aan de Vinkeveense plassen. In de caravan hebben we elektriciteit, water en gas met gasflessen. Maar het signaal van onze KPN-mobiele telefoons is beroerd en meestal hebben we geen bruikbaar internetsignaal. Dat is een probleem, want als we daar zijn moeten we wel online kunnen werken (aan onze websites trotsemoeders.nl en trotsevaders.nl), de kinderen willen hun tablets en onze oudste zoon wil ook zijn spellaptop kunnen bedienen. Internet is voor ons vakantiegevoel redelijk noodzakelijk… De caravan is daarmee een goede plek om de Fritz!box 6820 LTE uit te proberen.

De doos bevat: het apparaat (niet veel groter dan een koffiemok), een adapter voor de stroom (onze suggestie aan producent: laat het apparaat ook op een 12V accu werken, dan is het ook in de auto probleemloos te gebruiken), een internetkabel, een korte gebruiksaanwijzing en een kaartje met de gegevens om het modem te kunnen installeren (SSID, WLAN Networkkey en een Fritzbox! wachtwoord).

Fritz!box 6820 grootte

Voordat je aan de slag kunt moet je een data-4G-simcard hebben (prepaid of abonnement). Let erop dat het slot waar de simcard in moet de ‘grote’ simcard veronderstelt en in een smartphone heb je meestal de kleine versie geplaatst (het bijleveren van een adapter om van de kleine weer een grote simcard te maken zou geen overbodige luxe zijn voor dit product).

Fritz!box 6820 sim hulpstukje adaptorOmdat het KPN-signaal op die plek in de Vinkeveense plassen zo beroerd is, hebben een data-sim-abonnement afgesloten bij T-Mobile, want die heeft het beste 4G netwerk van Nederland. En dat blijkt ook in de Vinkeveense plassen. Een tweejarig abonnement 4G data voor 3 GB per maand is voor €22,50 p/m gekocht.

Het installeren van de Frits!Box
Nu zijn we klaar voor de test: hoe snel hebben we internet in onze caravan?

Fritz!box 6820 simkaart slot

 • Plaats in de gleuf onder het apparaat de simcard en sluit het aan op het stroomnet. Het apparaat vindt de simcard snel, maar de card moet nog wel geactiveerd worden in het installatieprogramma. Daar heb je een laptop voor nodig.
 • Koppel met de meegeleverde internetkabel de Fritz!box 6820 aan je laptop, en open de browser.
 • Type in de browser: fritz.box . Het installatieprogramma start nu. Er wordt direct gevraagd om de taal van het installatieprogramma. Helaas zit daar nog geen Nederlands bij, dus kies (standaard is Duits) dan maar Engels.

Fritz!box 6820 starten installatieprogramma Fritz!box 6820 taal keuze instalatieprogramma

 • Je moet je nu aanmelden in het installatieprogramma met het wachtwoord dat is meegeleverd en ook op de onderkant van het apparaat staat. Dat is dus NIET het wachtwoord van de Wifi. Die staat daar ook als WLAN network Key, maar dat komt later.
 • Het programma vraagt dan om de pincode van de simcard (later kan je in het installatieprogramma instellen dat het vragen om pincodes wordt uitgeschakeld).
 • Vervolgens vraagt het programma om het netwerk van de simcard is. Als standaard staan alleen KPN en XS4ALL in het menu en dus kiezen wij voor ‘ander netwerk’.

Fritz!box 6820 pincode simkaart invoeren Fritz!box 6820 keuze netwerk provider

 • In principe gaat het programma nu het netwerk opzoeken. Dat kan enige tijd duren; verlies niet het geduld en wacht tot op de Fritz!box de streepjes van de connectie gaan oplichten. Bij ons in diep op de plassen van Vinkeveen was het één streepje (wat overigens nog prima internetsnelheid gaf!).
 • Verder is nu de Fritzbox als Wifi-router voor de smartphones, tablets en laptops zichtbaar en vindbaar. Naam en code staan op bijgeleverde kaart en op de onderkant van het apparaat.
 • Internet werkt en het programma heeft mooie hulp pagina’s om te kijken waar het signaal vandaan komt en hoe sterk het is. Op de foto zie je dat onze zender op vijf kilometer afstand staat en hoe snel de dataoverdracht bij het up- en downloaden is.

Fritz!box 6820 connectieoverzicht Fritz!box 6820 wijzigen naam Fritz!Box

 • Omdat we onze Fritz!box in de Wifi-lijst gemakkelijk willen herkennen en de meegeleverde network-key erg onpraktisch is, hebben we in het installatieprogramma naam en wachtwoord nog snel even aangepast.
 • Al snel was al onze apparatuur verbonden met het 4G internet en het werkte qua snelheid fantastisch. Dit was allemaal binnen een kwartier geregeld. Top dus!

Fritz!box 6820 gebruikers

Overige eigenschappen
Het apparaat is een geavanceerde router, waarmee je heel veel kan in- en afstellen, waaronder parental control. Voor de meeste Trotse Moeders en Vaders is dat hogere internetkunde en ons advies is het te laten zoals het is. Het is wel belangrijk om de naam van je Wifi netwerk en het wachtwoord in te stellen.

Pas als de verbinding niet vanzelf en vlot op gang komt, is het misschien tijd om naar andere punten uit het menu van het installatie programma te kijken. Mogelijk dat als je het apparaat gebruikt in het buitenland (daar is gewoon geschikt voor) je dan voor de lokale data-simcards die je daar koopt de netwerk-instellingen moet aanpassen, maar in veel gevallen ook niet. In alle gevallen kun je voor alle probleem gewoon het internet afzoeken voor oplossingen. Bij ons werkte het prima, mede dankzij de T-Mobile data-simcard.

Fritz!box 6820 toelichting

Conclusie
De Fritz!box is duidelijk gemaakt om in een kamer op het stroomnet ergens neer te zetten. Maar vergeet het vooral niet mee te nemen als je op vakantie gaat, of een zakentrip maakt. Het kan je mogelijk veel internet ellende ter plekke besparen en de box is klein genoeg om in de bagage te passen.
Wij zijn er blij mee en kunnen deze hele zomer én lekker zwemmen in de Vinkeveense plassen en werken aan deze websites!

Bekijk op bol.com

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Gun jezelf in huis, overal waar je wilt, op een eenvoudige manier een goede, draadloze internetverbinding [review]

Omdat ik meestal vanuit huis werk, hebben we een uitstekend wifi-netwerk. Twee zelfs. Die geven …

Share
Share