stevepb / Pixabay

Zwanger en medicijnen

De meeste medicijnen komen via de placenta ook bij je baby. Geneesmiddelen (tabletten, capsules, drankjes) die je via je mond of anus (zetpillen) inneemt maar ook medicijnen via je huid (zalf, crèmes, pleisters) of b.v. oogdruppels, neusspray, injecties.

De medicijnen die jouw lichaam binnenkomen, ze komen allemaal eerst in jouw bloed terecht en uiteindelijk ook in het bloed van je baby.

Tijdens de zwangerschap moet je altijd zorgvuldig zijn. Gebruik daarom alleen geneesmiddelen of preparaten die voorgeschreven zijn door je arts en verloskundige. En vertel je arts (en ook je tandarts) dat je zwanger bent. Het is ook handig om bij de apotheek te melden dat je zwanger bent. 
 
Vitaminepreparaten
Vitaminepreparaten hebben geen extra gezondheidswaarde. Ze zijn niet noodzakelijk als je verstandig eet. Sommige stoffen die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk voor je baby!
Een uitzondering is de vitamine foliumzuur. Vrouwen die zwanger willen worden, worden geadviseerd om foliumzuur te gebruiken tot zij tien weken zwanger zijn. Dit vermindert de kans op een baby met een open rug. Dagelijks 1 tablet van 0,5 mg is voldoende. De foliumzuurtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
En aan vrouwen met een donkere huidskleur wordt extra vitamine D aanbevolen, met name als zij gesluierd zijn en weinig bloot staan aan zonlicht. 
 
Pijn
Bij pijn kan je vaak zonder problemen een paracetamol nemen. Lees wel goed voor gebruik de bijsluiter en bij een langere periode van pijn en van het innemen van paracetamol, raadpleeg dan eerst de dokter.
Op Apotheek.nl vind je betrouwbare en actuele informatie over medicijnen
 

 

 

 

 

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share