OSMO: interactief leren [review van OSMO Tangram]

osmo-tangram-coding-review-copyright-trotse-moeders-1OSMO is een ‘award-winning’ spelsysteem dat een geheel nieuwe interactie met de iPad biedt door de combinatie van fysiek spel en tablet gameplay. Osmo brengt fysieke spelletjes naar de tablet en stimuleert spelenderwijs creatief denken en sociale interactie. Alle spellen kunnen na aanschaf van de basisset worden gedownload in de Apple® App Store.

Recensie
Er zijn ongetwijfeld meerdere Tangram spelletjes te downloaden voor de iPad of andere tablets. Hierdoor komen de doosjes met Tangram onderdelen in veel gezinnen niet meer uit de kast. OSMO, voornamelijk ontwikkeld om kinderen spelenderwijs te leren coderen, klik <HIER> voor een recensie van OSMO Coding) heeft meerdere spellen ontwikkeld die passen op de basisset van OSMO. Wij kregen een pakket ter recensie waarin zowel de basis zat als het spel Tangram.

osmo-tangram-coding-review-copyright-trotse-moeders-2 osmo-tangram-coding-review-copyright-trotse-moeders-3

De basis is een houder voor een iPad mini of een iPad Air. Zonder deze OSMO Base kun je niet met OSMO pakketten aan de slag. Het handigste (en voordeligste) is om een combinatie-pakket aan te schaffen. Die kun je dan eventueel ook weer uitbreiden bij een andere gelegenheid.

Maar goed, terug naar Tangram. Hieronder informatie, overgenomen uit Wikipedia:

Een tangram (Chinees: 七巧板, Hanyu pinyin: qī qiǎo bǎn) is een Chinese puzzel bestaande uit zeven stukjes, de tans, die tezamen een vierkant vormen. Deze stukken zijn (tussen haakjes het deel dat elk stuk vormt van het totale oppervlak):

  • chinese-28911__3405 rechthoekige, gelijkbenige driehoeken van drie verschillende grootten:
    • 2 grote driehoeken (1/4)
    • 1 middelgrote driehoek (1/8)
    • 2 kleine driehoeken (1/16)
  • 1 vierkant (1/8)
  • 1 parallellogram (1/8)

Met deze stukken kan een groot aantal figuren gevormd worden. Volgens de regels van het spel moeten alle stukjes worden gebruikt. De naam tangram is zo mogelijk afgeleid van twee woorden: het Chinese woord Tang, wat refereert aan de Tang dynastie, en het Griekse woord gramma.

Het is fantastisch om te zien hoeveel, herkenbare, vormen er gemaakt kunnen worden. Puzzelen, maar dan op een niveau waarbij je echt ruimtelijk inzicht nodig hebt. Met OSMO Tangram kunnen kinderen hier spelenderwijs mee aan de gang. Eerst eenvoudig maar later steeds moeilijker.

osmo-tangram-coding-review-copyright-trotse-moeders-4 osmo-tangram-coding-review-copyright-trotse-moeders-5

Juist de combinatie tussen de ECHTE tangram-stukken, tastbaar, goed in je handen te houden, te draaien, te spiegelen, en de OSMO game maakt dat dit spel zo stimulerend is. Doordat je op de iPad ‘ziet wat je doet’, kun je jezelf eenvoudig corrigeren. Wanneer hints nodig zijn, zijn die er. En wanneer het lukt, word je beloond. Perfecte manier om kinderen uit te dagen tot steeds lastigere opdrachten die zeer leerzaam zijn en daarnaast gewoon leuk. Overigens … niet alleen voor kinderen!

osmo-tangram-coding-review-copyright-trotse-moeders-6 osmo-tangram-coding-review-copyright-trotse-moeders-7

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Rear View Mirror Puzzle: Verkeersdrukte

Puzzelen wat je in de achteruitkijk-spiegel ziet. Dat is origineel! De Rear View Mirror Puzzle: …