Tafels leren met Dolfje Weerwolfje [spel] – recensie

tafels-leren-dolfje-weerwolfje-trotse-moedersKent jouw kind alle tafels van 1 tot en met 10 al? Als dat zo is, dan kan hij of zij dit spel gemakkelijk winnen. Maar let op: de tegenstander kan misschien net zo goed rekenen. Met dit leuke spel oefent je kind spelenderwijs de tafels. Zo wordt je kind ongemerkt een tafelkampioen!

Recensie
De vakantie is weer voorbij. In groep 4 wordt begonnen met het leren van tafels. In hogere groepen merken de meesters en juffen dat de geleerde tafels weer zijn weggezakt 😉

tafels-leren-met-dolfje-weerwolfje-copyright-trotse-moeders-1Tafels leren, we hebben het in onze jeugd allemaal moeten doen, en onze ouders ook. Zij moesten de tafels nog klassikaal opdreunen, wij moesten ze uit ons hoofd kennen en tegenwoordig wordt er in de klas op verschillende manieren met de tafels gewerkt.

Maar daarmee is het niet klaar, want alleen door oefenen en herhalen blijven tafels goed in de bolletjes zitten. Dat klinkt natuurlijk saai, maar gelukkig is er tegenwoordig ook een leuke manier om effectief tafels te leren: het spel Tafels leren met Dolfje Weerwolfje.

In de doos zitten 4 spelborden, in verschillende kleuren, een heleboel blauwe blokjes, van een soort schuimrubber, en een dobbelsteen met 12 kanten. Op tien van die kanten staan de cijfers 1 t/m 10, op de andere twee kanten staat Dolfje Weerwolfje, één keer in groen en één keer in rood.

tafels-leren-met-dolfje-weerwolfje-copyright-trotse-moeders-3In de gebruiksaanwijzing staat dat je moet dobbelen en dat het cijfer wat dan boven komt, bepaalt welke tafel je gaat ‘spelen’. Omdat alle tafels nogal weggezakt zijn bij mijn dochter, beginnen wij gewoon met de tafels t/m 5. In het begin speelden we samen met één kaart, gewoon om de tafels weer even op te frissen.

Om de beurt dobbel je met de dobbelsteen. Stel, je doet de tafel van 3, dan maak je met het gedobbelde getal het bijbehorende sommetje. Heb je 8 gedobbeld, dan zeg je “acht keer drie is…. vierentwintig” en dan mag je een blokje op 24 leggen. Dan is de ander weer aan de beurt, net zo lang tot het spelbord af is en alle tien de getallen die bij de tafel van 3 horen, bedekt zijn.

tafels-leren-met-dolfje-weerwolfje-copyright-trotse-moeders-2Wat extra goed is aan dit spel, is dat iedere tafel weer een ander patroon geeft op het spelbord, waardoor kinderen ook het systeem achter de tafels en getallen spelenderwijs meekrijgen.

Nu ze de tafels weer een beetje kent,  speel ik dit spel iedere dag even met mijn 8-jarige dochter. Hoewel zij het leuk genoeg vindt om het een aantal keer achter elkaar te spelen, kiezen we per dag 2 tafels. Ik denk dat we het zo op langere termijn ook volhouden om het iedere dag even te doen. Soms doet haar tweelingbroer ook mee, en doen we een wedstrijdje.

Met de ‘groene’ Dolfje op de dobbelsteen, mag je een blokje zomaar op een van de uitkomsten leggen, met de ‘rode Dolfje’ mag je een blokje weghalen bij een van je medespelers. Dit voegt natuurlijk een extra spelelement toe en zorgt voor extra vrolijkheid!

Voor ouders die hun kind graag helpen met het oefenen van de tafels is Tafels leren met Dolfje Weerwolfje echt een hele leuke methode die nog werkt ook. Kinderen kunnen het natuurlijk ook zelf spelen om zelfstandig te oefenen.

Tafels leren met Dolfje Weerwolfje
Bekijk op bol.comEducatief spel, 7+, uitgeverij Zwijssen
Bestel dit spel hier >>>>

tafels-leren-dolfje-weerwolfje-trotse-moeders-header

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Big Brain Academy: Knappe Koppen voor Nintendo Switch [recensie]

Deze Trotse Moeder heeft nu een keer een game om helemaal zelf te spelen: Big …

Share
Share