Wilde dieren

Dit bijzondere prentenboek van de Nederlandse designer Rop van Mierlo was al te koop bij het MoMa in New York en bij Colette in Parijs, en nu is het eindelijk ook verkrijgbaar in alle Nederlandse boekwinkels. Van dit in eigen beheer uitgegeven boek verkocht Rop van Mierlo reeds duizenden exemplaren aan liefhebbers over de hele wereld. In oktober 2011 ontving hij voor ‘Wilde dieren’ bovendien de Dutch Design Award voor Beste Grafische Ontwerp. ‘Het boek is een icoon, dat uitnodigt om verhalen te vertellen. Tegelijkertijd zijn de illustraties zo sterk dat het eigenlijk geen verhaal nodig heeft. Universeel, voor iedereen te begrijpen, van jong tot oud en wereldwijd,’ aldus de zeer enthousiaste jury.

Recensie
Wilde dieren valt onder de categorie prentenboek maar is veel meer dan dat. Het boek bestaat alleen maar uit prenten, die stuk voor stuk kleine kunstwerkjes zijn. Op elke pagina staat een “wild” dier afgebeeld. Alhoewel het dieren zijn die we allemaal kennen, zag je ze nog nooit in deze vorm. Zoals al aan de pootafdruk op de kaft te zien is gaat het hier om prenten die gemaakt zijn op nat papier. Door de nat op nat techniek vloeien de kleuren en lijnen heel mooi uit. De vacht van de dieren lijkt sprekend door het uitvloeien van de verf. Je krijgt de neiging je hand door de zachte vacht te laten glijden.

De titel van het boek – Wilde dieren – zet je wellicht een beetje op het verkeerde been. Want naast de echt wilde beesten zoals de jaguar, olifant en de leeuw staan er ook wat schattige dieren in die ik zeker niet onder de noemer “wilde dieren” zou zetten. Denk hierbij aan de kip en haar kuikentjes, het konijn en het varken. Uiteraard maakt dat voor het boek helemaal niets uit, dat blijft fantastisch. Een boek dat je met liefde open laat liggen of op een boekenstandaard in de kamer zet. Gewoon om elke dag van de meest prachtige dierenprenten te genieten! Kunst met een hoofdletter K.

Wilde dieren – Rop van Mierlo
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Omdat de muze [bespreking]

Het bijzondere verhaal van een kunstenares die haar eigen keuzes durfde te maken, tegen de …