Tekort aan buitenruimte voor kinderen

Geef kinderen meer ruimte om de natuur te ervaren. Dat adviseert Natuurmonumenten naar aanleiding van een onderzoek dat zij onder 7.600 Nederlandse kinderen deed. Natuurmonumenten hield een enquête naar natuurbeleving onder kinderen tussen 4 jaar en 16 jaar. De uitkomst van dit onderzoek laat zien dat kinderen meer buitenruimte nodig hebben.

Natuurmonumenten constateert dat kinderen een tekort aan buitenruimte hebben, gebrek aan vrijheid en onvoldoende ruimte voor eigen ontwikkeling. Op termijn kan dat leiden tot een generatie die geen band meer voelt met natuur. En dit moet natuurlijk voorkomen worden. Uit het onderzoek blijkt dat deze zorg door ouders en kinderen wordt gedeeld en dat ze daar zelf geen oplossing voor hebben. Zo denkt meer dan de helft van de kinderen afhankelijk te zijn van volwassen begeleiding om in de natuur te zijn. En vind bijna 70% van de kinderen het saai om binnen te spelen. Tevens verwacht 47% van de kinderen dat ze geholpen worden om buiten iets te gaan doen, in plaats dat ze zelf iets gaan bedenken.

De kinderen in dit onderzoek bevestigen het beeld dat ze afhankelijk zijn van volwassenen om de natuur te ontdekken en te beleven. Volwassenen weten vaak zelf niet meer hoe fijn en belangrijk het is om in een natuurlijke omgeving te zijn. Opvallend is dat de problemen rondom natuurbeleving voor alle kinderen in Nederland zo’n beetje hetzelfde is. Er is nauwelijks verschil in waar de kinderen wonen. Kinderen in de randstad ervaren natuur iets minder dichtbij (10%) ten opzichte van kinderen in bijvoorbeeld Friesland of Drenthe (4%). Natuurmomenten wil dat kinderen de natuur weer als een onderdeel zien van hun dagelijkse leven zien. En niet dat ze denken dat de natuur iets is waar je georganiseerd naar toe gaat. 91% van de kinderen denkt immers dat je moet plannen om de natuur in te gaan. De organisatie doet een oproep aan volwassenen om kinderen meer ruimte te bieden om overal, altijd en dichtbij natuur te ervaren zonder afhankelijkheid van volwassenen. “Dit is van wezenlijk belang voor de ontplooiing, zelfstandigheid, weerbaarheid van kinderen en respect voor de omgeving. Natuur is aanwezig zodra een kind alleen al de voordeur uitstapt”, vertelt boswachter Angelique Aerts.

Om kinderen meer natuur te laten ervaren, heeft Natuurmonumenten OERRR bedacht. Kinderen die zich hiervoor aanmelden krijgen regelmatig uitdagende kaarten, waarop opdrachten staan, die in de natuur gedaan kunnen worden. Natuurmonumenten zet zich volop in om meer kinderen te laten genieten van de natuur. Maar ouders zijn hier natuurlijk zelf ook verantwoordelijk voor.  Laat de kinderen  lekker  buiten spelen en in bomen klimmen bijvoorbeeld. Maar leer kinderen ook om zich heen kijken; een sloot of een vijver is ook natuur. Geef ze een visnetje en laat ze lekker hun gang gaan. Het is belangrijk dat kinderen  zelf op ontdekkingstocht gaan, zodat ze zelf ervaren hoe leuk en belangrijk de natuur is.

Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share