Vroeg beginnen met opvoeden

Het starten met opvoeden gebeurt naar mijn idee tegenwoordig later dan voorheen het geval was. Dit heeft er veel mee te maken dat professionals en anderen vertellen dat een kind tot het tweede levensjaar nog niet veel begrijpt.

Persoonlijk denk ik dat het sowieso afhankelijk is van het kind. Ieder kind is anders, dus het ene kind snapt meer dan het andere kind. Verder denk ik dat jonge kinderen meer snappen dan er gedacht wordt.

Uiteraard zal zo’n ukkie je niet begrijpen als je hele lange verhalen gaat houden bij iets wat niet mag, maar mijn eigen ervaring is dat als je nee nee of uh uh zegt dat ze het echt wel begrijpen, zo klein als ze zijn.

Toen mijn meisje echt nog heel klein was zei ik nee, en bracht haar naar haar speelgoed toe waar ze wel mee mocht spelen. Het mooie was ook dat ze al heel snel precies wist wat wel en wat niet mocht. Later ben ik over gegaan op 2 keer waarschuwen en dan wegzetten. Inmiddels is dat nog zo, en leg er kort bij uit waarom niet.

Of het door deze aanpak komt of dat ik gewoon een brave dochter heb weet ik natuurlijk niet, maar ik hoef maar zelden nee te zeggen. Behalve als ze een vieze luier heeft, moe is, honger heeft of een andere behoefte heeft. Dan verandert ze in een klein draakje en doet alles wat niet mag. Gelukkig zijn dat dingen waar je snel op kunt ingrijpen, door haar in bed te leggen, een schone luier te geven of eten / drinken te geven.

Ik begrijp dat iedereen het anders doet en zijn / haar eigen mening heeft, maar mijn ervaringen zijn hier positief mee! De volgende keer zou ik het weer net zo aanpakken.

Share

About Martine

bodrumlover1@live.nl'
Ik ben een getrouwde vrouw en trotse thuisblijfmama van een dochter geboren in juni 2010.

Check Also

Het goede voorbeeld – Christiane Kutik

In dit boek geeft Christiane Kutik uitgebreid tips en ideeën, hoe je ongedwongen, maar authentiek …

Share
Share