De Rode Piramide – Deel 1 van De avonturen van de familie Kane

cover-rode-piramide-trotse-moedersNadat hun moeder stierf hebben Sadie en Carter elkaar nauwelijks meer gezien: Sadie woont bij hun grootouders, en Carter zwerft met hun vader, de beroemde Egyptoloog Julius Kane, over de wereld. Tot Kane zijn kinderen weer bijeenbrengt in Londen voor een experiment; een experiment dat gruwelijk misloopt. Kane wekt per ongeluk de afschrikwekkende Egyptische god Seth tot leven. Kane verdwijnt spoorloos en Sadie en Carter komen erachter dat nog meer Egyptische goden tot leven dreigen te komen. Kunnen zij het geheim van hun familie ontrafelen voor het te laat is?

Recensie
Wow! Harry Potter in de 21e eeuw meets Egyptische goden en tovenaars!!!
Wat vond ik dit een geweldig eerste deel van een nieuwe serie van Rick Riordan! Rick Riordan is bekend van de succesvolle serie(s) over Percy Jackson, die ik nog maar onlangs heb ontdekt. Hij heeft nu ook een serie boeken geschreven waarin niet de Griekse, maar de Egyptische goden centraal staan. Ik vind het echt helemaal geweldig.

Rosetta_StoneMijn oudste dochter van dertien staat te trappelen om de boeken te gaan lezen en ik ben haar ook voortdurend lekker aan het maken, maar zo tegen het einde van het schooljaar in de brugklas heeft ze maar weinig tijd om echt lekker ontspannen te lezen. Maar ik neem het lezen van deze boeken graag van haar over.

De rode piramide is het eerste deel van De avonturen van de familie Kane. Na een uiterst korte inleiding duikt het boek al gelijk in de meest waanzinnige situatie die je je kunt voorstellen. Egyptoloog Julius Kane neemt zijn kinderen Sadie en Carter ’s avonds na sluitingstijd mee naar het British Museum in Londen en laat daar de Steen van Rosetta ontploffen. De Steen van Rosetta, die de sleutel was tot het ontcijferen van de Egyptische hiërogliefen en van onschatbare waarde is.

IMG_2220

Vanaf dat moment komen Sadie en Carter van de ene in de andere bizarre situatie. Onvoorstelbaar, maar zo geloofwaardig beschreven dat je alles accepteert. Kern van de zaak is dat de Egyptische goden weer aan de macht proberen te komen, zoals ze in de loop van de afgelopen eeuwen vaker hebben geprobeerd, maar dat een zekere groep tovenaars dat probeert te voorkomen. Carter en Sadie zijn bijzondere kinderen. Zij hebben het bloed van farao’s door hun lichaam stromen en alleen zij hebben de sleutel tot het bewaren van de orde op aarde in handen. Alleen komen ze daar pas tijdens hun avonturen en op harde wijze achter …
IMG_2179

Ik heb geregeld associaties met Harry Potter, maar dit is echt Harry Potter in de 21e eeuw. Met internet, en iPods en alle mogelijke moderne technologie. De magie is anders. Egyptische magie, in De rode piramide tenminste, hangt samen met woorden en betekenis. Je hebt niet altijd een toverstokje nodig om te kunnen toveren. De kracht van verbeelding kan je heel ver brengen.

IMG_2177

De rode piramide is spannend en zit erg goed in elkaar. Je maakt kennis met verschillende Egyptische goden en hun onhebbelijkheden. Ik mag het natuurlijk niet zeggen, je weet maar nooit hoe zo’n uitspraak over zo’n god zich tegen je kan keren, maar ze zijn allemaal erg fijngevoelig en vinden zichzelf allemaal erg belangrijk.

Humor is erg belangrijk in De rode piramide en houdt de soms bloedspannende momenten luchtig. Zo speelt een albino krokodil, die Philippus van Macedonië heet, een belangrijke rol. Maar ook Chufu, een baviaan die alleen maar dingen eet die op een –o eindigen … En dat kunnen dorito’s zijn, maar ook flamingo’s zijn. En toch vind ik Chufu een schatje!

IMG_2176

De rode piramide is een transcriptie van een tape-opname die Rick Riordan toegestuurd heeft gekregen. Op dit bandje vertellen Carter en Sadie afwisselend over hun avonturen. Soms sluit het naadloos op elkaar aan, soms grijpt de even terug op wat de ander vertelde zodat wij als lezer een volledig beeld krijgen.

Ik heb enorm genoten van De rode piramide en ben al begonnen in het tweede deel De troon van vuur. Van mij mag Rick Riordan nog heel veel delen schrijven en ik hoop stiekem dat hij het niet bij deze (eerste) drie heeft gelaten. Ik ga ze allemaal lezen! Het derde deel heet De schaduw van de slang en ook die ligt al klaar!

Een absolute aanrader voor liefhebbers van fantasy op young adult niveau, Harry Potter en Percy Jackson!

De rode piramide – Rick Riordan
Bekijk op bol.comEerste deel uit de serie De avonturen van de familie Kane
Young adult, paperback, 448 pagina’s, De Boekerij
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_2219

De troon van vuur – Rick Riordan
Bekijk op bol.comTweede deel uit de serie De avonturen van de familie Kane
Young adult, paperback, 448 pagina’s, De Boekerij
Bestel dit boek hier >>>>

De schaduw van de slang – Rick Riordan
Bekijk op bol.comDerde deel uit de serie De avonturen van de familie Kane
Young adult, paperback, 448 pagina’s, De Boekerij
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …

Share
Share