Spijbelen? Doen!

Laat jij je kind ook wel eens thuis terwijl hij of zij makkelijk naar school kan? Schaam je niet, bijna alle ouders doen het wel een keer. En hoewel spijbelen geen schoonheidsprijs verdiend, is het af en toe zo slecht nog niet. Een paar goede redenen om je kind een keertje thuis te laten.

Redenen:
– Je kind is moe: toetsen, werkstukken, opdrachten en de BSO het is allemaal ontzettend vermoeiend. Soms kan het allemaal even te veel worden en is het verstandig om je kind een dagje thuis te houden. Kan hij of zij even heerlijk rustig aan doen met mama of papa.

– Een snipperdag: sommige ouders vinden dat hun kind een extra vrije dag heeft verdient. Ergens hebben zij daar natuurlijk wel gelijk in. Kinderen kunnen niet zoals hun ouders een dagje vrij nemen om iets voor hun zelf te doen. En zijn verplicht om vijf dagen in de week in hun klaslokaal door te brengen.

– Verveling: is jouw kind zo slim dat hij zich rot verveeld op school? Houd je kind een dagje thuis een ga iets educatief doen. Je kind krijgt dat weer extra energie voor de ‘saaie’ schooldagen.

– Wennen in groep 1: is jouw kleuter ook helemaal overstuur van alle nieuwe indrukken in groep 1? Laat je kind dan even lekker bijkomen. Je kind is in groep 1 nog niet leerplichtig dus is het eigenlijk ook niet echt spijbelen.

– Gepest: merk je dat jouw kind gepest word op school. En hij of zij slecht slaapt, met buikpijn naar school gaat en/of het idee van school zorgt voor misselijkheid. Houd je kind een dagje thuis om de problemen te bespreken. Zorg ervoor dat je samen met de juf of meester zoekt naar een oplossing.

– Heftige gebeurtenis: is er thuis iets vervelend gebeurd zoals het overlijden van een opa of oma? En wil je kind bij jou blijven? Laat je kind dan even lekker bijkomen.

Niet te vaak!
Een dagje spijbelen kan heel goed werken maar doe dit wel met mate. Houd je kind alleen thuis als jij denkt dat het echt nodig is en laat hem zo snel mogelijk weer naar school gaan. Houd je jouw kind wegens een probleem zoals pesten thuis? Leg hem of haar uit dat een dagje thuis blijven voor een keer kan maar dat het niet de oplossing voor het probleem is. Als laatste: houd je kind vooral niet thuis omdat hij of zij een toets heeft! Je kind moet leren omgaan met deze zenuwen en kan steun bij zijn of haar mede klasgenootjes vinden.

About Barbara Gemen

barbara@dataunlimited.nl'
Ooit als stagiaire gestart bij TrotseMoeders.nl en nu aan de slag als chef-redactie van deze website. Ik houd me hierdoor vooral bezig met het aansturen van alle bloggers en recensenten.

Check Also

Afscheid vs. Afscheid [persoonlijk verhaal]

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat mijn dochter Syrah afscheid nam van haar oude …