Kinderen zien dingen anders

Natuurlijk weten we het allemaal, kinderen en schoonmaakmiddelen gaan niet samen. Toch blijkt dat veel ouders hun schoonmaakmiddelen gewoon binnen handbereik van de kinderen opbergen. Het gootsteenkastje blijkt nog altijd een veelgebruikte bergplaats voor deze artikelen. Dit wetende is het niet zo gek dat er jaarlijks ruim 4000 incidenten plaatsvinden met huishoud chemicaliën. De slachtoffers van deze ongelukken zijn kinderen onder de vijf jaar. Deze kwetsbare doelgroep zien de producten namelijk heel anders. Een fles met daarin een groen schoonmaakmiddel is voor hen al snel een fles met lekkere limonade.

 

Om het aantal gevallen van vergiftiging door schoonmaakmiddelen tegen te gaan is de Voedsel en Waren Autoriteit in samenwerking met Consument en Veiligheid een campagne gestart onder de noemer “Kinderen zien dingen anders.” Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Houdt daarom deze drie regels altijd in acht:
1) Lees het etiket en volg de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen.
2) Doe altijd de dop goed op de fles; ook wanneer je het product gebruikt.
3) Plaats en bewaar huishoudchemicaliën buiten bereik van kinderen of gebruik een kinderslot.

Nieuwe etiketten
Was- en reinigingsmiddelen, gootsteenontstopper en andere schoonmaak chemicaliën zijn al voorzien van waarschuwingssymbolen. Dat geldt ook voor ongedierte- en onkruidbestrijdingsmiddelen. Echter worden deze etiketten in de loop der jaren aangepast. Doel daarvan is dat er wereldwijd straks overal dezelfde symbolen worden gebruikt, zodat je ook tijdens een vakantie weet wat de waarschuwingstekens op de flessen betekenen.

Het invoeren van de nieuwe etiketten kost tijd en daarom kun je tot 2017 verschillende symbolen tegenkomen. Welke dat zijn en wat ze betekenen kun je op de campagne website Nieuwe Etiketten zien. Ook vind je een overzicht van deze gevaarlijke chemicaliën en een handige reminder “wat te doen” op gebied van preventie en hoe te handelen wanneer je kind toch gesnoept heeft van een dergelijk product.

Wanneer je de Gifwijzer nog niet in huis hebt hangen, is ook dit een aanrader om aan te schaffen. Hierop is precies te zien wat je moet doen in geval van vergiftiging door schoonmaakmiddelen of andere “aantrekkelijke” maar gevaarlijke producten voor kinderen. Deze bekende raadgever in geval van nood wordt ook aanbevolen door Consument en Veiligheid.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Geen idee voor welke opleiding je moet gaan? Volg dan deze tips

Wanneer een kind klein is, ligt de focus van een moeder de eerste paar jaren …

Share
Share