Fiep in vogelvlucht

Fiep in vogelvluchtIn de bijna zestig jaar dat ze als illustrator werkte, creëerde Fiep Westendorp haar eigen Fiep-Wereld. Of ze nu tekende voor de Vrouwenpagina van Het Parool, de boeken van Annie M.G. Schmidt, Mies Bouhuys of Han G. Hoekstra, een reclamecampagne voor regenkleding of een muurschildering voor een cruiseschip, haar figuren zijn meteen herkenbaar. Zelf zei Fiep Westendorp dat ze in haar eigen hemeltje zat als ze tekende, en dat gevoel weten haar tekeningen ook op te roepen bij kijkers van alle leeftijden.

Veel van haar illustraties behoren inmiddels tot ons collectieve geheugen, denk aan Pluk van de Petteflet,Pim en Pom en Jip en Janneke, maar andere zijn (ten onrechte) minder bekend.In dit overzichtswerk zijn de hoogtepunten uit haar rijke oeuvre opgenomen in originele vorm. Hierin zijn Fieps manier van werken, haar karakteristieke stijl en zorgvuldige tekenhand duidelijker zichtbaar dan in de bekende boeken. De tekeningen nodigen zo uit ze met frisse ogen te bekijken en bewonderen.

Recensie:
Een boek dat een must-have is voor iedereen die gek is op Fiep Westendorp – en zeg nou zelf – wie is dat niet? Het is een boek dat op een schitterende manier in beeld brengt wat Fiep allemaal heeft gedaan en is een mooie bekroning op haar schitterende levenswerken. Dat het een boek is dat aantrekkelijk is voor groot en klein merk ik al snel als ik zit te bladeren in dit boek. Mijn dochter van vier schuift enthousiast aan en ziet allemaal mooie – en vooral herkenbare – dingen. Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje en natuurlijk Floddertje! Een beetje teleurgesteld is ze wel als blijkt dat het geen voorleesboek is, maar al snel bedenkt ze zelf de verhaaltjes er maar bij.

Persoonlijk vind ik het erg leuk dat het tweeledig is. Ten eerste kan ik me heerlijk vergapen aan de herkenbare dingen uit mijn eigen jeugd en waar mijn dochter nu ook van geniet en ten tweede zie ik schitterende dingen, waarvan ik het bestaan niet kende. Een nieuwe ontdekking in de wereld van de prenten van Fiep Westendorp. Schitterende prenten uit de Margriet bijvoorbeeld over vrouwen in de politiek, de reclamecampagne voor regenjassen en prenten uit Het Parool die ik eigenlijk ook niet kende. Maar iedereen die deze prenten ziet, zal ze meteen herkennen als uit de hand van Fiep Westendorp. Fantastisch om te zien hoe ze in elke tekening haar “handtekening” weet te plaatsen. Gewoon een boek waar je in blijft bladeren, gewoon om te genieten van de meest schitterende prenten!
Uiteraard bevat Fiep in Vogelvlucht voor de liefhebbers ook ontzettend veel informatie over deze vrouw, dus wie meer over Fiep Westendorp wil weten moet dit boek zeker in huis halen.

Fiep in vogelvlucht – Gioia Smid &Fiep Westendorp
Informatief,Paperback,142 pagina’s, Querido kinderboek

Lees ook:
Floddertje is vies
De avonturen van Pim&Pom
Het voorleesboek van Jip&Janneke

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Naar bed naar bed zei Duimelot – voorleesboek, door verschillende auteurs

Voorlezen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook goed voor hun taalontwikkeling. Ik heb …

Share
Share