Klompenpaden

Klompenpaden zijn rondwandelingen in rustige, agrarische cultuurlandschappen. De paden gaan zoveel mogelijk over polderwegen, over erven en door weilanden. De paden bestaan voornamelijk uit onverharde paden. Wie van wandelen houdt en graag de rust opzoekt, zal zich zeker thuis voelen op de Klompenpaden. Rust en stilte zul je zeker ervaren tijdens zo’n wandeling.

Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland
De Klompenpaden worden uitgezet door deze twee organisatoren. De bedoeling is om een netwerk van Klompenpaden uit te zetten in de Gelderse Vallei en daarbuiten. Het doel van de Klompenpaden is om oude paden te herstellen en cultuurhistorie kenbaar te maken. Op deze manier wordt een breed publiek getrokken. Wandelaars zullen de combinatie van natuur, cultuur en rust erg op prijs stellen. Daarbij komt, dat je op plekken komt waar je normaal gesproken niet zo snel komt.

De routes
Momenteel zijn er 33 routes in de provincies Utrecht en Gelderland. De afstanden variëren van 2,5 km tot 15 km. Regelmatig komen er nog nieuwe routes bij. De routes kun je het gehele jaar lopen. Echter zijn de paden bij veel regen vaak moeilijk begaanbaar, door de vele plassen en modder. En tijdens het broedseizoen (15 maart tot 15 juli), kan het zijn dat je onderweg een alternatieve route moet volgen, omdat delen van de route dan afgesloten kunnen zijn. Deze alternatieve route staat dan gewoon aangegeven.

Kinderen en Klompenpaden
Misschien zul je er niet zo snel aan denken om klompenpaden met je kind(eren) te lopen. Echter zullen kinderen enorm genieten van deze wandelroutes. Het is weer totaal anders dan in het bos wandelen. En ze mogen vaak ook nog over hekken klimmen, door weilanden lopen en bij natte paden, door de plassen en/of modder lopen. Oude kleren aantrekken bij je kinderen, is zeker een aanrader! Mijn kinderen vinden de Klompenpaden dan ook erg leuk om te lopen.

De routes worden goed aangeduid met een plaatje met een klompje erop en de naam van de wandelroute. De klompenpaden die ik zelf heb gelopen, waren allen echt goed aangeduid. Maar ik heb ook verhalen gehoord dat er paden zijn die zeer slecht waren gemarkeerd, waardoor menige wandelaars verkeerd zijn gelopen en/of verdwaald. Echter zijn vrijwilligers hard bezig om slecht gemarkeerde routes, aan te pakken. Bij sommige routes hebben ze dit al prima gedaan! Het belangrijkste is om verbeterpunten door te geven aan de organisatie. Deze nemen alle klachten/ideeën zeer serieus en zullen dan ook proberen om de klachten op te lossen.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan nieuwe klompenpaden. De bedoeling is dat er 12 nieuwe klompenpaden bij komen. Onder andere in; Amersfoort, Bunschoten, Utrecht, Putten, Wijk bij Duurstede zullen nieuwe paden gerealiseerd worden. Sommige van deze paden zullen nog deze maand geopend worden!

 

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Wandelen en rennen: zo blijf je in shape tijdens en na je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap goed voor jezelf zorgen, is ook goed voor je baby zorgen. Gezonde …