De schaduw van mijn broer

coverDie eerste keer dat ik hem zag gilde ik, een klein geluidloos gilletje, ergens diep van binnen. De elfjarige Kaia voelt zich alleen, bevroren, sinds haar broer vorig jaar stierf. Dan verschijnt een wilde jongen op school. Hij praat niet, ze weet zelfs niet hoe hij heet. Toch zou hij de vriend kunnen zijn die Kaia zo hard nodig heeft.

Recensie
Kaia heeft het namelijk zo moeilijk. Zij is degene die haar broer vond, dood in zijn kamer. En hij was zo belangrijk voor haar. Ze kan niet bevatten dat hij er niet meer is en wat er is gebeurd.

IMG_3196

Op school wordt er ook afstandelijk met Kaia omgegaan. Haar vroegere vriendschappen zijn doodgebloed en de leerkrachten lijken ook weinig gevoel te hebben voor de situatie. En Kaia’s moeder verdrinkt haar ellende in de drank en heeft geen oog voor Kaia. Een rouwproces is voor iedereen anders en duurt voor de een langer dan voor de ander.

IMG_3280
Ik vind de omschrijving, bevroren zijn, zo mooi gevonden voor hoe Kaia zich voelt. Opeens komt de wilde jongen in haar leven. Hij komt naast haar zitten in de klas. Maar hij praat niet en hoe hij heet, komt Kaia ook maar niet te weten. Toch leeft ze op door de jongen. Samen krijgen ze een ernstig ongeluk en daarna is alles veranderd …

IMG_3282
Tom Avery weet op een prachtige manier te vertellen wat Kaia doormaakt. En ach, wat leef je ontzettend met Kaia mee en maak je je plaatsvervangend kwaad op al die volwassenen die zo fout reageren.

IMG_3281
Naast dat De schaduw van mijn broer eigenlijk een verdrietig verhaal is, zit er ook de nodige humor in. En een aantal pareltjes van uitspraken, zoals de regels, die in het boek staan en de essentie van verschillende hoofdstukken vormen.IMG_3278

De schaduw van mijn broer is voor 10 tot 12-jarigen, maar ik vraag me af of alle 10- tot 12-jarigen het verhaal helemaal zullen waarderen en doorgronden. Mijn bijna 10-jarige dochter is nog niet toe aan dit boek en ik betwijfel of het boek mijn 13-jarige aanspreekt. Ik vond het in ieder geval een mooi en poëtisch boek. De lay-out met vele illustraties maakt dat je snel kunt lezen.

Ik weet nog steeds niet helemaal wat ik van de illustraties vind. Die met personen spreken mij niet zo aan, de overige vind ik mooi en de cover prachtig! Ook de schrijfstijl met korte duidelijke zinnen draagt bij aan snel lezen. Na hooguit anderhalf uur had ik het boek uit, en het heeft indruk op me gemaakt!

De schaduw van mijn broer – Tom Avery
Bekijk op bol.comJeugdboek, hardcover, 176 pagina’s, Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_3283

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

13 december 2020 – Wereldlichtjesdag

Elke 2e zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Dit jaar valt Wereldlichtjesdag vrij laat, midden …

Share
Share