Suzy D. baalt voor twee [recensie]

coverSuzy gaat op vakantie met haar familie en beste vriendin Mirthe, en wel in een piepkleine caravan. Haar moeder heeft ook de dochter van een vriendin uitgenodigd, maar al snel is duidelijk dat Suzy en Isabella elkaar niet mogen. Tot overmaat van ramp regent het non-stop en probeert Isabella Mirthe in te pikken. Suzy heeft het helemaal gehad! Laat Mirthe haar nu zitten voor die verwende tuthola? Vriendje Danny is ook al geen steun, hij heeft het te druk om te bellen. Druk met wat? Of erger nog: met wie?

Recensie
Suzy D. baalt voor twee is het tweede deel over Suzy D. en is weer erg grappig!

Het boek begint op het moment dat Suzy net zomervakantie heeft en met haar vriendje, haar beste vriendin en haar vriendje in een café zit. Ze gaat shoppen met haar vriendin en gaat een jurkje passen, die zo strak zit dat ze hem niet meer uit kan krijgen … Dit is de eerste hilarische situatie en er zullen er nog veel volgen.

IMG_3867
Suzy D. baalt voor twee wordt door Suzy D. zelf verteld. Ze kijkt kritisch naar zichzelf en de wereld om zich heen en er is best veel warmer ze niet (helemaal) tevreden over is. Ze beschrijft alles met veel humor, ook alle ongemakkelijke situaties waar ze zichzelf in manoeuvreert. Getuige het verhaal van de jurk.

IMG_3868

De boeken over Suzy D. vergelijk ik een beetje met Het Dagboek van een Muts. Suzy D. is dan wel geen graphic novel, de aard van het verhaal komt wel overeen. Een meisje dat met veel humor en zelfspot over haar leven vertelt, een meisje dat (een beetje) onhandig is, een meisje dat in herkenbare situaties verzeild raakt …

IMG_3866

Wat ik zo leuk vindt van dit soort meisjesboeken is dat de situaties enerzijds herkenbaar zijn, maar de oplossingen soms zo volwassen overkomen, dat het bijna niet meer realistisch is. Toch blijft het verhaal geloofwaardig en leuk en misschien zijn ze daarom ook zo leuk voor jonge meiden om te lezen. Ik vergelijk het wat dat betreft een beetje met 100% Coco, ook een middelbare schoolmeisje dat zich getuige haar dagboeken succesvol in de volwassen modewereld beweegt.

IMG_3856
Mijn jongste dochter van 9 geniet enorm van deze boeken, ze vindt ze echt leuk. Okee, de leeftijd van de hoofdpersoon van Suzy D. baalt voor twee komt meer overeen met die van haar 13-jarige zus, maar dat weerhoudt m’n jongste er echt niet van Suzy D. te lezen!

IMG_3861
Mijn enige kritische noot bij dit boek (bij het eerste deel Suzy D. in de puree is me dat niet zo bewust opgevallen eerlijk gezegd) is dat de vertaler er voor heeft gekozen om veel van de namen en de plaatsen te ‘verNederlandsen’ … Ik begrijp dat het lastig is om dan alle naamgrapjes (Dillekes – Billekes) goed te vertalen en dezelfde humor over te brengen, maar voor mij persoonlijk is het niet geloofwaardig dat een Engelse schrijfster  over een camping in Zuid-Limburg schrijft … Ik denk echter dat de kinderen, voor wie het boek bedoeld is, hier gelukkig niet zo’n last van hebben 😉

IMG_3865
Op de Engelse site van de auteur, Karen Saunders, zag ik al een derde deel staan. Leuk!!

Suzy D. in de puree – Karen Saunders
Jeugdboek, hardcover, 304 pagina’s, Uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_3849

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …