Totaal door het dolle heen

Opmaak 1Met haar ouders, oudere broer Lowell en zusje Fern heeft Rosemary een in vele opzichten idyllische jeugd in een bouwvallige boerderij. Samen met Fern speelt ze in de landerijen en bossen rond hun huis en weet zich geliefd en gewaardeerd. Tot ze op een dag uit logeren wordt gestuurd en bij thuiskomst ontdekt dat Fern is verdwenen. Er wordt nooit meer over haar gepraat. Maar de verdwijning van Fern ontwricht blijvend de levens van alle gezinsleden. Het kost Rosemary jaren om te ontdekken wat er werkelijk is gebeurd en wat de relatie is met het werk van haar vader, een beroemde professor in de gedragspsychologie.

Recensie
Ik moet toegeven dat Totaal door het dolle heen een totaal ander boek is dan ik aanvankelijk had verwacht. Ik had op basis van de achterkant een vlot lezende roman over familieperikelen verwacht. Het is inderdaad een boek dat prettig leest en het gaat absoluut over familieperikelen, maar er zitten veel meer lagen in dan ik vermoedde en het boek is heel erg onder mijn huid gaan zitten.

Uit de gebeurtenissen in Totaal door het dolle heen blijkt hoe ingrijpend de plotselinge verdwijning van een gezinslid is voor het het functioneren van een gezin. Rosemary maakt dit zelfs twee maal mee, niet alleen haar zusje Fern verdwijnt maar een paar jaar later is ook oudere broer Lowell opeens verdwenen.

IMG_2044

De ouders van Rosemary maken de keuze om het eigenlijk niet over Fern of Lowell te hebben. Al snel zijn ze geen onderwerp van gesprek meer, en laten Rosemary achter met al haar gedachten in haar hoofd. Je kan je afvragen hoe goed dat is voor hun dochter, anderzijds is het natuurlijk een overlevingsmechanisme voor de ouders. Uit het boek blijkt hoe bepalend de keuzes van je ouders kunnen zijn voor hoe jij in het leven staat en jouw leven gaat leiden.

In Totaal door het dolle heen is Rosemary voortdurend aan het woord. Zij vertelt haar verhaal op haar manier. En ze begint in het midden. Vroeger als klein meisje was ze voortdurend aan het praten, zoveel dat haar ouders haar adviseerden om als ze twee dingen wilde zeggen, ze er eentje moest kiezen om echt te vertellen. Later werd dat één van de drie dingen, nog later sprak ze nog maar één van de vijf of zes gedachten uit. En een keer toen ze een verhaal wilde vertellen, zei haar vader ‘Begin maar in het midden. Laat het begin maar weg en begin in het midden’.

Screenshot 2015-05-02 at 11.44.28

Zo staan er nog veel meer prachtige zinnen in dit boek. Van die zinnen die je wilt onthouden, om zelf eens te kunnen gebruiken of uit te spreken. Of gewoon omdat ze zo mooi zijn Vroeger zou ik ze in een boekje geschreven hebben, tegenwoordig maak ik een foto met mijn telefoon … En dan kan ik ze hier ook laten zien.

Totaal door het dolle heen bestaat uit meerdere delen, die ieder worden ingeleid door een citaat van Franz Kafka. Deze vind ik ook zo prachtig: ‘De storm die mij uit mijn verleden achterna woei, ging liggen’.

Screenshot 2015-05-02 at 11.45.28

Ook al bleek Totaal door het dolle heen (overigens wordt in de loop van het boek de titel verklaard) heel anders dan ik op voorhand verwachtte, ik vind het een bijzonder en mooi boek. Rosemary zit vol vragen, over het verleden, en geleidelijk wordt van alles duidelijk.

IMG_2040Totaal door het dolle heen is bijzonder, fascinerend, ontroerend, hartverscheurend, maar tegelijkertijd ook leuk, grappig en informatief. Totaal door het dolle heen stond in 2014 op de short list voor de Man Booker Prize, wat absoluut iets zegt over de kwaliteit van de roman. fragment van het boek kan je vast een fragment van het boek lezen.

Ten slotte is Totaal door het dolle heen een heel informatief en leerzaam boek. Op de achtergrond van het verhaal lees je veel over vergelijkend onderzoek dat in de vorige eeuw in de Verenigde Staten werd gedaan over de ontwikkeling van mensen en chimpansees. In de jaren ’30 nam de wetenschapper Kellogg een baby chimpansee van 7,5 maand in huis om deze samen met zijn zoontje van toen 10 maanden op te voeden. Doel hiervan was de ontwikkeling van beide met elkaar te vergelijken. Fascinerend, maar je bijna niet voor te stellen.

Totaal door het dolle heen – Karen Joy Fowler
Bekijk op bol.comRoman, paperback, 320 pagina’s, Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Van klein tot groots – Jane Goodall

Vandaag, op internationale Vrouwendag, vond ik het wel gepast om een hele sterke vrouw aandacht …