Moedermelkbank uitkomst voor vroeggeboren baby

milk bandsIn het AD van donderdag 5 mei staat een uitgebreid artikel over de ‘moedermelkbank’.

Moeders die moedermelk ‘over’ hebben, kunnen dit vanaf deze week doneren aan de moedermelkbank van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. De melk is bedoeld voor vroeg geboren baby’s.

Veel te vroeg geboren kinderen die opgenomen zijn op de Intensive Care Neonatologie hebben baat bij moedermelk. De eigen moeders van de premature kinderen zijn vaak niet in staat om borstvoeding te geven, omdat ze ziek zijn of medicijnen slikken die niet samen gaan met borstvoeding.

Vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen, krijgen op korte termijn minder infecties en hebben een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm. Dit is een levensbedreigende complicatie die ongeveer vijf tot tien procent van de te vroeg geboren kinderen krijgt.

De komende maanden staan in teken van moedermelk ‘sparen’ zodat er genoeg voorraad is als Corpeleijn begint met haar promotieonderzoek waarin ze gaat bekijken of donormelk daadwerkelijk voordelen heeft in vergelijking met kunstvoeding.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in het VUmc te Amsterdam, in het Amsterdamse AMC-Emma Kinderziekenhuis en in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Hans van Goudoever, hoofd kindergeneeskunde aan VUmc en AMC, is initiatiefnemer van de moedermelkbank en leidt het onderzoek.

Meer lezen over dit onderzoek? Kijk hier>>
Inschrijven als donor? Klik hier>>

Lees ook:
Borstkanker voorkomen door moedermelk
Baby’s slimmer door borstvoeding
IJswinkel verkoopt ijs met moedermelk

About Nienke

nschuil@hotmail.com'
Ik ben moeder van een dochter van bijna 5 jaar, die zich al heel wat voelt, en een zoon van nu ruim 2 die denk dat de wereld draait om het eten van snoepjes en koekjes. Ik werk part-time, 3 dagen in de week, op maandag en woensdag ben ik thuis bij de kinderen. Ik hou van schrijven, lezen, kletsen, koken, zoeken naar een nieuwe uitdaging, buiten zijn en leuke dingen ondernemen met de kinderen.

Check Also

Is een hittegolf schadelijk voor mijn ongeboren baby?

Wanneer je zwanger bent en er is een hittegolf, of gewoon een dag met hoge …