De Goldbaum Dynastie

Laat ik met de deur in huis vallen: het boek De Goldbaum Dynastie krijgt van mij de maximale score van 5 sterren. Wat een schitterend boek om te lezen (en ooit te herlezen).

De Goldbaum-dynastie van Natasha Solomons is meeslepende familiegeschiedenis, gebaseerd op een van de rijkste families, de Rothschildts: een familie die zelden in de openbaarheid treedt, maar de machtigste ter wereld is. Het boek is uitgegeven als paperback van 512 pagina’s door uitgeverij Ambo|Anthos. De Goldbaum-Dynastie bekijk / bestel je hier >>>>

Inhoud
1911. De uit de steenrijke familie Goldbaum afkomstige Greta verruilt tegen haar zin het mondaine Wenen voor druilerig Engeland om te trouwen met haar achterneef Albert. De familie Goldbaum verstevigt op deze manier de familiebanden, want ze weten dat ze – omdat ze Joods zijn – altijd buitenstaanders blijven. De familieband is hun grootste kracht.

De tegendraadse Greta heeft niets met de zachtmoedige Albert: ze voelt zich eenzaam, maar vindt haar passie in tuinieren. Met toewijding creëert ze een paradijselijke tuin, en ook haar liefde voor Albert komt uiteindelijk tot bloei. Maar zelfs de invloedrijke familie Goldbaum kan de naderende Eerste Wereldoorlog niet tegenhouden. Voor het eerst in tweehonderd jaar komen de Goldbaums recht tegenover elkaar te staan. Greta moet kiezen: het gezin dat ze stichtte, of de familie die ze achterliet.

Mening
De wetenschap dat het boek gebaseerd is op de levens van een echte familie, die ook in onze tijd nog steeds een grote stempel op ons (financiële) leven drukt, maakt het niet alleen een intrigerend verhaal over een gearrangeerde relatie in een tijd waarin het leven zo anders was dan nu, maar ook een stuk geschiedenis over een familie waar ik tot nu toe weinig over wist. Die combinatie maken De Goldbaum-dynastie tot een prachtig boek, heerlijk om te lezen als roman en tegelijkertijd leerzaam.

Het geeft een mooi tijdsbeeld maar laat ook zien hoe één familie tot zo’n omvangrijke macht kon uitgroeien. Door keuzes te maken die er voor zorgden dat rijkdom, staus en macht in de dynastie bleven waardoor ze ook nu nog veel invloed in de wereld hebben. Indrukwekkend! Daarnaast is Greta en de manier waarop ze met andere omgaat, met name in de periode in Engeland, een persoon waarover je graag wilt lezen. Kortom: 5 sterren.

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …