copyright-trotse-moeders-sprankelende -schoonmaaktips

Sprankelende schoonmaaktips: ook jij kunt een gelukkige vrouw worden!

Screenshot 2015-02-04 at 11.30.38Om van hun huis een gezellig en fijn thuis te maken, hadden onze grootmoeders een paar geheime trucjes, die ze in dit boek verklappen. Je vindt hier allerlei tips die hun doeltreffendheid ruimschoots bewezen hebben en die ervoor zorgen dat elke kamer van je huis spic en span is.Screenshot 2015-02-04 at 11.43.57

Je ontdekt gemakkelijke methoden voor het onderhoud van de vloer, de ramen, de muren en de plafonds, maar ook hoe je het best je meubels, sanitair, vaatwerk, evenals het linnengoed en je kleding kunt behandelen.

En als kers op de taart kom je te weten hoe je huis geurig wordt met de heerlijkste aroma’s. Ook jij kunt een gelukkige vrouw worden!

Recensie
Uiteraard moet je wel een goed gevoel voor humor hebben om deze recensie te willen lezen…. “Ook jij kunt een gelukkige vrouw worden” koppelen aan een boek met “sprankelende schoonmaaktips” is in mij ogen in ieder geval erg grappig.

Toch is het nog niet zo lang geleden dat een ‘gelukkige huisvrouw’ zich met name bezighield met het huishouden. De man kwam thuis en zijn eten stond klaar, hij mocht het vlees snijden. Het huis werd volgens een strak schema tip top in orde gehouden en uiteraard zijn er nog steeds een heleboel vrouwen die op deze manier hun leven indelen en daarmee is niets mis.

Screenshot 2015-02-04 at 11.45.16

Toch is het in deze tijd niet meer zo vanzelfsprekend dat het huishouden een taak is voor alleen ‘de vrouw’. Veel mannen dragen een groot of klein steentje bij en hoewel ook in veel huishoudens er geen vaste dagen meer zijn om te wassen of de vloeren schoon te maken, vrijwel iedereen kan wel genieten van een (redelijk) opgeruimd en (minimaal) schoon huis.

Het boek “Sprankelend schoon” heeft een prachtige retro look, passend bij de tijd waarin het geluk van veel vrouwen verbonden was aan het succes waarmee ze het huishouden runden. Ook de vele tips & tricks komen uit die tijd en het verbaast me hoeveel van die ‘wijsheden’ ik via mijn moeder (en dus waarschijnlijk ook via mijn oma’s) heb meegekregen.

Ramen wassen deed ik altijd al met lauw water met wat vaatwasmiddel, azijn en spiritus. Zilver schoonmaken doe ik in een “bad” met aluminiumfolie en soda (dat heb ik overigens nog van mijn scheikundelessen), en vlekken in een kleed kreeg mijn moeder er uit met zout. Zo zijn er nog wel meer handige weetjes die natuurlijk overgeleverd zouden moeten worden.

Screenshot 2015-02-04 at 11.44.50 Screenshot 2015-02-04 at 11.44.23

Dit boekje is prima boekje daarvoor. Je kunt het gebruiken om een bepaalde oplossing voor een bepaald probleem op te zoeken (klemmende ramen, vuile rieten zittingen), maar ook om gewoon lekker in te bladeren. Er staan stukjes uit oude tijdschriften in afgedrukt was een prachtig tijdsbeeld geeft en de tips, met name die van “oma Erna” zijn echt erg handig.

Kortom: een handzaam en vooral leuk en praktisch boek!

Sprankelende Schoonmaaktips – Sabine Jeannin
Bekijk op bol.commijn braadpan was nog nooit zo schoon
Hardcover, 96 pagina’s, uitgeverij Deltas
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2015-02-04 at 11.45.46

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

3 cadeau tips voor trotse opa’s en oma’s

Het is over het algemeen leuk om iemand anders een cadeau te geven. Zo geeft …

Share
Share