Gibbe en de maandagman [recensie]

Op een maandagochtend wordt Gibbe niet wakker in zijn bed, maar onder een struik in het stadspark. Hij weet niet hoe hij daar is beland. Hij mist jammer genoeg zijn favoriete ontbijt met felblauwe ontbijtgranen. En zonder boekentas kan hij niet naar school. Maar dankzij de Maandagman, Toska en een duizendpoot met een plan wordt het toch geen vervelende dag. Integendeel: het leven van Gibbe staat misschien wel op het spel!

Recensie
Mijn elfjarige dochter heeft Gibbe en de maandagman gelezen. Ze had het boek vrij snel uit en bij nadere beschouwing denk ik dat het verhaal eigenlijk wat te makkelijk is voor haar. Ze geeft aan: ‘Ik vond dit boek apart. Maar ook wel weer leuk.’ Niet laaiend enthousiast dus, maar wel prima.


Ze heeft Gibbe en de maandagman ook kort voor ons samengevat (let op: spoilers):

‘Als Gibbe niet in zijn bed maar in het park wakker wordt, ontmoet hij de maandagman. De maandagman heeft maar één arm. De maandagman zorgde op elke maandag dat de kinderen van Gibbe’s school veilig oversteken. Maar hij is ontslagen. Vandaag gaat hij alle kinderen op donuts trakteren. Als de maandagman weg is, gaat Gibbe hem achterna.

Het wordt een heel spannende dag. Gibbe krijgt contact met zijn vader. En hij raakt Flushie kwijt, het hamsterhondje. En dankzij Toska en de duizendpoot wordt het nog leuker.’

Ondanks het niet echt overweldigende enthousiasme, maakt ze je hiermee wel nieuwsgierig.


Op de achterkant van Gibbe en de maandagman staat: PS: Dit verhaal speelt zich af in de toekomst. Nu ja, toekomst, over tien jaar ongeveer. Gibbe leeft nu al in die toekomst. Jij moet geduld hebben. Nog tien jaar. Of lees gewoon dit boek en kom het nu allemaal te weten.

Tja, dat is iets waarvan mijn dochter zich de toegevoegde waarde afvraagt. Is dat ook wel echt zo? Zij heeft het in ieder geval niet ervaren als een verhaal in de toekomst, het had ook prima in het nu kunnen afspelen volgens haar.


Gibbe en de maandagman is geschreven in een ruim lettertype. Het boek is voorzien van veel illustraties. Het lijkt op het eerste gezicht misschien op een graphic novel, maar dat is het bij nader inzien toch niet. Tel daarbij op dat het verhaal leuk is en je hebt een prima kinderboek. Om zelf te lezen voor kinderen vanaf een jaar of acht, maar ook geschikt om voor te lezen.

Gibbe en de maandagman – Evelien de Vlieger
Kinderboek, hardcover, 160 pagina’s, Uitgeverij Querido
Bestel ‘Gibbe en de maandagman’ hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …