Hello Fresh FoodTalk: “Lust ik wel!” [verslag]

Voor bijna alle kinderen is de school weer begonnen. Dat betekent dat het opstaan ’s ochtends weer hectisch wordt en er weer een ritme gevonden moet worden. Niet alleen voor het opstaan en alle organisatorische zaken maar bovenal ook weer voor het eten. In veel gezinnen is er tijdens de vakanties niet meer een echt vast patroon voor het eten. Ik hou ervan want het geeft mij een ultiem vakantie gevoel gecombineerd met een heerlijk gevoel van vrijheid.

Maar het is nu niet langer mogelijk het voor ons uit te schuiven. Ook wij moeten weer de 10-uurtjes gaan maken, gezonde lunchtrommels vullen en ’s avond lekker maaltijden maken. Phoe, alleen de gedachte daaraan vliegt me naar de keel. Maartje Frederiks, CEO van HelloFresh, benadrukt toch maar weer eens hoe belangrijk het is om gezond en regelmatig te eten. Dat geeft immers structuur, en ja……. Structuur zorgt voor duidelijk en rust.

Gelukkig sta ik niet alleen in mijn stress om weer in het schoolritme te komen. Eén vijfde van alle ouders heeft hier ook moeite mee en 45% van alle kinderen. Dat wordt dan vaak veroorzaakt door de combinatie van de wens van de ouders om een gezonde maaltijd op tafel te zetten en het eetgedrag van de kids. Van alle kinderen wordt 65% in de hoek lastige eters geplaatst en wordt er dus geregeld “Lust ik niet” over tafel geroepen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van HelloFresh wat onder ruim 1.000 Nederlandse ouders ie gehouden.

Dat moet anders kunnen dacht Maartje Frederiks. Daarom heeft HelloFresh de #lustikwel in het leven geroepen om vooral eten positief te blijven benaderen. Eten moet immers iets gezelligs zijn, een moment van rust om samen te zijn. Oprecht samen te zijn!

Tijdens het HelloFresh FoodTalk event wordt hier uitgebreid bij stil gestaan. Terwijl er afwisselend een interessant panel met elkaar deze (en nog veel meer uitkomsten) bespreken genieten wij van een heerlijke en, natúúrlijk, gezonde maaltijd.

Het panel bestond uit: Claire van den Heuvel (oa bekend van easypeasekids) Rachel van Sas (Huismuts) Muriel Oolings (Famme.nl) en naast schaatskampioen ook kampioen sinaasappelkanon bouwer Mark Tuitert. Het panel besprak onder leiding van Samefko Ludidi (Voedingsdeskundige) diverse stellingen en vragen uit het onderzoek.

Alle panelleden proberen allemaal op hun eigen manier ervoor te zorgen dat de kids een lekkere en gezonde maaltijd krijgen. Tips variëren van kids heel vaak laten proeven, betrekken bij het koken en winkelen, laten zien waar het eten vandaan komt tot het ouderwetse daar komt een vliegtuigje aan. Of in een moderner jasje gegoten: daar vliegt Max Verstappen uit de bocht!

Een van de tips die ik zeker mee naar huis mee is de “supermarkt safari”. Mijn kids vinden het meestal niet echt leuk om mee te gaan naar de gewone supermarkt misschien dat de supermarkt safari daar verandering in kan brengen. Het idee van de supermarkt safari is dat je de kids een groente of fruit (of wat jij wil!) uit laat zoeken die ze nog niet kennen en die dan gaan gebruiken in een van je gerechten. Super leuk om te zien waar ze mee terug komen. Veel kennen ze al wel maar ze vinden vast wel iets!

De meningen over het gebruik van manieren om je kids te laten eten verschillen enorm. De een vindt dat je niet moet spelen met eten, de ander ouder stimuleert het. De een vindt dat je eten niet moet verbergen door/onder eten wat je kind wel lust de ander vindt daar niets verkeerds aan. Blijkt maar weer dat ieder gezin anders is en dat is helemaal oké! Immers wat voor jou en jouw familie helemaal prima werkt en als prettig wordt ervaren is volgens mij het uitgangspunt.

Voor mij was het uitgangspunt toen wij kids kregen dat eten een feest moet zijn. Ik wilde een gezellige eet-cultuur binnen ons gezin creëren. Geen strijd aan tafel voor het eten, uiteindelijk komt alles goed. Zo blijkt maar weer want tijdens dit event kreeg ik een foto doorgestuurd van Zoon, die altijd een slechte eter was, dat hij geen pizza of patat wilde maar lekker met de man aan de sushi zat. Wat ons betreft een resultaat van het aanbieden van een diversiteit aan eten en geen strijd maar gezelligheid aan tafel.

#datlustikwel een mooi initiatief om de zaken wat positiever te bekijken. Er is al zo veel ellende!

Share

About Stephanie Govers

stephanie@vanbachum.eu'
Mijn naam is Stephanie Govers en ik ben de Trotse Moeder van een dochter van 10 jaar en een zoon van 8 jaar.

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share