Dingen die niet mogen

dingen-die-niet-mogen-recensie-copyright-trotse-moeders-1Tien jaar geleden is er in de omgeving van een plattelandsdorp een lustmoord gepleegd op een veertienjarig meisje. De dader is nooit gevonden. In het dorp gaat het leven verder, ook bij een boerengezin. Totdat de dochter van de nurkse boer voor het eerst uitgaat met de jongere broer van het slachtoffer, waardoor de gedachte aan de moord niet langer buiten de deur gehouden kan worden. Via een web van suggesties groeien vermoedens uit tot verdenkingen.

Recensie
Dingen die niet mogen, een mooi gekozen titel die veel van de thema’s omvat. Moord mag niet, verkrachting mag niet, maar ook in de relaties binnen een gezin en in de omgang met minderjarige meisjes zijn er een heleboel dingen die “niet mogen”.

Dingen die niet mogen verhaalt over één dag in het leven van een gezin op het platteland. Boer Arend en zijn vrouw Alina hebben twee kinderen: zoon Steven (de reden dat Arend met Alina getrouwd is toen ze op 17-jarige leeftijd zwanger raakte) en de 14-jarige dochter Lineke. Moeder en dochter komen in het boek beurtelings aan het woord, het meest wordt vanuit moeder Alina verteld zodat ook teruggekeken kan worden.

dingen-die-niet-mogen-recensie-copyright-trotse-moeders-4

Er wordt teruggeblikt op het ontstaan van de relatie tussen Arend en Alina, toen deze laatste 14 jaar was. De onderlinge relaties binnen het gezin, worden door het omschrijven van ‘gewone’ dingen zoals maaltijden, pijnlijk duidelijk en dan is er de prille relatie tussen Lineke en Jan. De zus van Jan, Eva, is vermoord en de dader is nooit gevonden. Uiteraard speelt dat gegeven een grote rol in het contact tussen Jan en Lineke en maakt het dat er dingen gebeuren waardoor zowel dochter als moeder verdenkingen gaan krijgen.

dingen-die-niet-mogen-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Het achtergrondverhaal van de moord op Eva doet sterk denken aan de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Voor iemand die een dergelijke tragedie niet van dichtbij heeft meegemaakt (gelukkig!) is het lezen van dit boek een manier om je een klein beetje te kunnen voorstellen wat een gruwelijke, onopgeloste lustmoord op een kind doet, met de ouders en andere gezinsleden en met de gemeenschap waarin het slachtoffer leefde.

dingen-die-niet-mogen-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Wat dit boek de moeite van het lezen waard maakt is niet alleen het prachtige taalgebruik, maar ook de voelbare spanning, die geheel natuurlijk steeds groter wordt. Het boek is erg puur geschreven, niet gekunsteld, en laat ruimte om zelf mee te denken. Indirect krijg je steeds meer zicht op onderliggende verhoudingen en op het ontstaan daarvan en ga je steeds meer meeleven. Dingen die niet mogen is echt een aanrader!

Dingen die niet mogen – Sabine van den Berg
Paperback, 192 pagina’s, uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De Mentor

Sinds ik vanuit Brabant in ’t Gooi ben komen wonen, en zéker sinds de kinderen …

Share
Share