Jonkie en Oudje

De meeste dingen zijn niet zo gezellig in je eentje.
En sommige zijn niet alleen ongezellig in je eentje,
maar ook best onhandig.
“Ik wil een vriendje,” mompelde Jonkie.
Dat mompelde hij wel vaker, maar het hielp niets.
Jonkie is helemaal alleen, en dat vindt hij niet leuk.
Tot hij op een dag Oudje ontmoet.
De twee worden meteen dikke vrienden.
Alles doen ze samen. Spelen, kletsen, eten en slapen.
Jonkie en Oudje zijn nooit meer alleen
En beloven voor altijd samen te blijven.
Maar op een dag gaat er iets mis…

Recensie:

Het boek kent lieflijke tekeningen, die passen bij het bijzondere verhaal. Het begint met een droevige Jonkie, dat graag een vriendje zou willen hebben. Maar helaas, die heeft hij niet. Terwijl je Jonkie beter leert kennen, merk je al snel dat hij op een dag Oudje ontmoet en je ervaart hoe een vriendschap ontstaat. De tekst beschrijft deze ontluikende vriendschap en de prenten brengen dit haarscherp en op een ontroerende manier in beeld.

Maar Jonkie en Oudje gaat verder dan alleen het tonen van een dierbare vriendschap. Het laat je zien dat je soms mensen moet missen, die je het liefst altijd om je heen zou willen hebben. Maar goed, soms worden mensen ziek, soms worden ze nooit meer wakker…

Een zwaar en beladen onderwerp dat op een eenvoudige manier wordt weergegeven in tekst en beeld. Het is een mooi boek om het onderwerp bespreekbaar te maken bij kinderen. Praktisch als het zich voordoet, maar ook heel leerzaam om gewoon te lezen als er niets aan de hand is. Zo leert je kind dat we – als we dat nu willen of niet – ooit eens afscheid moeten nemen van elkaar.

Jonkie en Oudje is een boek bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar en dit is ook de leeftijd dat het onderwerp “dood” vaak vragen oproept. De interesse voor het boek zal er dus zeker wel zijn bij kleuters. Een ontroerend boek dat eindigt met een positieve gedachte, zodat je na het lezen van het boek, niet met een somber gevoel achter blijft. Schitterend geschreven en warme prenten maken de doos bespreekbaar.

Jonkie en Oudje – Sabine Wisman
Prentenboek, hardcover, 26 pagina’s, Clavis B.V.B.A uitgeverij
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Ik wil een knuffel
Waar is Kiko?
Viezeltje

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share