De dolfijn met sproeten

de dolfijn met sproetenKennen jullie Daan al?
Daan is een dolfijn. Een dolfijn met sproeten.
Ja, ze bestaan echt!
Hij woont heerlijk op de bodem van de zee met zijn vrienden: het zeepaardje en de octopus.
Maar… er woont ook een slang, die soms erg kan plagen.
Hij neemt de wonderfles van Daan mee naar zijn grot.
Krijgt Daan zijn fles weer terug?
Hoe gaat hij dat aanpakken?
Kan hij het geplaag van de slang stoppen?

de dolfijn met sproeten (2)Recensie:
Een boek voor jonge kinderen (leeftijd 4 tot 7 jaar) met als thema pesten. Onder water leven een groot aantal gekleurde vissen en andere waterdieren. Maar we maken ook kennis met een grijze dolfijn. Behalve het feit dat Daan (de dolfijn) er niet zo kleurrijk uitziet als alle andere zeedieren, is hij ook nog eens anders omdat hij als enige sproeten heeft. Sneppebek is een zeeslang die de andere dieren graag plaagt. Echter kan hij daar behoorlijk ver in gaan en wordt het echt pesten.
Kunnen de andere waterdieren hem laten stoppen met dat gepest?

Het boek is gedrukt in een groot letterformaat, wat het voor de kinderen die al kunnen lezen, prettig leesbaar maakt. Het verhaal wordt ondersteund door mooie illustraties. Soms zijn dit zwart-wit tekeningen, maar soms ook paginagrote, kleurrijke prenten zodat de kleurrijke onderwaterwereld duidelijk vorm krijgt en je ook duidelijk ziet dat de grijze dolfijn hierdoor uit de toon valt.

Mijn dochter kan dit boek prima zelf lezen, al zijn de gekozen namen soms wel lastig., denk hierbij aan: Ziva en Sneppebek. Maar nadat ik haar daar mee op weg heb geholpen, gaat dit al snel goed. De gekleurde prenten spreken haar enorm aan, de zwart-wit tekeningen vindt mijn dochter een tikkeltje saai.

de dolfijn met sproetenPluspunt van dit verhaal vind ik dat het onderwerp pesten in een avontuurlijk verhaal is gestopt. Het is dus absoluut niet een belerend lesje dat gelezen wordt, maar gewoon een mooi verhaal waar het thema “toevallig” aan bod komt.

Voor iedereen (bijvoorbeeld professionals) die dit boek willen gebruiken om het pesten bespreekbaar te maken is er – op aanvraag – een PDF-werkboekje verkrijgbaar.

De dolfijn met sproeten – Esther van der Ham
Kind- en jeugdboek, 45 pagina’s, Droomvallei Uitgeverij
Bestel dit boek hier >>>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Indrukwekkende film Un Monde is Belgische Oscar inzending

Bij het zien van de trailer kreeg ik al kippenvel. Maar los van het thema …